Kakav prvi dojam ostavlja vaše radno mjesto? Je li dobar po pitanju estetike? Plaši li vas namještaj u vašem uredu ili vas privlači?

Vaš se ured može dičiti kreativnim i modernim radnim prostorom, ali uspijeva li pozitivnim signalima uskladiti dojmove posjetitelja i zaposlenika?

Činjenica je da većina ljudi previđa važnost dizajniranja radnog mjesta koje će odgovarati potrebama zaposlenika koji će eventualno provoditi dobar dio svoga vremena tamo.

Istraživanje interakcije ljudskog tijela s okruženjem možda pomogne osigurati ravnotežu između dizajna radnog prostora i fizičkih potreba čovjeka.

Ergonomija pokušava postići upravo to, ali i više.

Ergonomija je znanost koja proučava podobnost dizajna ureda ljudima. Uzevši u obzir ljudske sposobnosti i ograničenja, ergonomski dizajniran stil uređenja radnog prostora pokušava biti učinkovit u ispunjavanju funkcionalnih zahtjeva radnika.

Dizajn radnog prostora trebao bi zagovarati intuiciju, timski rad, i još važnije, trebao bi pružati sigurnu i udobnu okolinu.

Dizajn radnog prostora ima temeljit utjecaj na produktivnost radnika. Najbolje iskorišten prostor kroz optimalno postavljenu opremu, uklopljen ljudski faktor u dizajn radnog prostora i učinkovito usklađivanje radnog mjesta s okolinom važni su aspekti ergonomije.

Principi integracije ljudskog blagostanja u dizajn radnog prostora postali su ključni u osiguravanju da radnici iskoriste svoj puni potencijal. Iako čovjek koji sjedi za stolom ne daje dojam da radi na nekakvom iscrpnom zadatku, takav tip posla može uzrokovati mnoge zdravstvene posljedice.

Ergonomija pruža alate koji su potrebni kako ne bi bilo pretjeranih napora u bilo kojem dijelu tijela pojedinca. Uzevši u obzir rastuće stope ozljeda i bolesti koje su direktno povezane s dizajnom radnog mjesta, dugoročno bi troškovi kompanije mogli narasti.

Zbijeni uredski radni odjeljci jedan su od glavnih razloga koje u organizacijama uzrokuju visoke stope izostajanja s posla i niski osjećaj morala na radnom mjestu. Dizajn radnog mjesta trebao bi ciljati na to da zadovolji ljudske potrebe, umjesto da tjera ljude da se uklope u dizajn. Način na koji su stolice i uredski stolovi posloženi trebao bi stvarati prijateljsku atmosferu. To omogućuje radnicima da proizvedu najbolje rezultate, čuvajući svoje zdravlje.

Uredska ergonomija obuhvaća usvajanje dizajna koji odgovara vašem radnom mjestu, vašim poslovnim dužnostima i vašoj poziciji. Ona se fokusira na postavljanje stolica, stolova, tipkovnice, ekrana i telefona.

Na linku pročitajte više o prilagođavanju radnog mjesta prema vašoj građi: https://www.delightoffice.hr/ergonomija-radnog-mjesta-nemojte-zaboraviti-da-nismo-svi-jednako-gradeni/

Proces pretvaranja vašeg ureda u ergonomski prihvatljiv prostor obuhvaća:

  • prepoznavanje fizičkih, fizioloških i psiholoških dužnosti
  • prepoznavanje fizičkih, fizioloških i psiholoških sposobnosti vaših radnika
  • prepoznavanje nesrazmjera između zaduženja i sposobnosti radnika
  • treniranje i educiranje radnika za optimalan rad u radnom prostoru

Istraživanje koje pomaže shvatiti fizičke, fiziološke i psihološke dužnosti određenog posla treba obuhvatiti holističku perspektivu. Trebalo bi se sastojati od:

  • postavljanja radnih odjeljaka prema držanju radnika, vremenu koje je potrebno da se određena aktivnost završi, te kretanju i repeticijama koje su potrebne da se zadatak izvrši
  • okoline vašeg radnog mjesta, uključujući tip radnog mjesta, osvjetljenje, razinu buke, te vlagu i temperaturu
  • poslovnih alata koji se koriste za obavljanje posla, kao što su miš, tipkovnica,
  • printer i skener

Količina vremena koju provedemo u uredu odredit će koliko će točno ergonomija utjecati na našu dobrobit. Ured u skladu s ergonomskim standardima bi trebao odgovoriti na sljedeća pitanja:

Jesu li vaši miš i tipkovnica dobro pozicionirani?

Možete li optimalno koristiti vaš Notepad?

Može li se vaš ekran drugačije pozicionirati, kako biste smanjili naprezanje očiju?

Postoje li mehanizmi za smanjenje buke u vašem uredu?

Je li temperatura ispravno podešena?

Poštujete li preporučenu udaljenost od ekrana dok ste na radnom mjestu, kao i preporučenu visinu za sjedeće i stajaće radne postaje?

Pozitivno korištenje ergonomije smatra se kritičnim u modernom uredskom dizajnu. Najbolja su radna mjesta napravljena za ljude i oko ljudi. Idealan uredski dizajn izbjegava zatvorene prostore te potiče otvoren i dinamičan radni prostor. Uključivanje zaposlenika u planiranje dizajna ureda je također dobra ideja. Istraživanja pokazuju da su zaposlenici koji su uključeni u proces dizajniranja vlastitih radnih odjeljaka u praksi predaniji poslu, ali i produktivniji.

Važnost ergonomije ne može se prenaglasiti. Organizacije koje koriste specijalizirane usluge imaju bolje razumijevanje interijera ureda i bolje mogućnosti za integracijom ergonomije u dizajn radnog mjesta.

Ergonomski dizajnirano radno mjesto učinit će jako puno što se tiče stvaranja pozitivne razlike u stavovima radnika, dok će istovremeno održavati atmosferu koja je pogodna za dostizanje organizacijskih ciljeva.

Izvor: https://workdesign.com/2012/08/ergonomics-and-workplace-design/

Autor: Jiji Thomas

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije uredske
trendove i rješenja

Newsletter