Dijeljeni prostori su još 2018. oborili sve rekorde u trendovima, pa je dobro pitanje zašto ih Delight navodi i na popisu trendova za 2019. godinu. Evo zašto – način na koji se ovi prostori razvijaju, i na koji će se nastaviti razvijati u budućnosti, se znatno promijenio. Tradicionalni dijeljeni prostori, popularizirani od strane tehnoloških startupova, dovode više tvrtki pod jedan krov. Različiti subjekti djeluju odvojeno i često nemaju nikakvog međusobnog doticaja. Suprotno tome, u novim dijeljenim prostorima zidovi odlaze u povijest, što će omogućiti kompanijama da dijele prostor, resurse, a ponekad i talente.

Temeljna načela dizajna svode se na maksimalan poticaj na suradnju, kreativnost, fleksibilnost i promicanje inovativnih ideja. Otvoreni uredski prostori često se mogu pohvaliti istim tendencijama u području dizajna koje inače povezujemo s ogromnim korporacijama u Silicijskoj dolini. Ideja „tehnološkog inkubatora” zaživjela je upravo u takvom okruženju.

Ako stavimo na stranu nove ideje i neprestanu interakciju, sve značajke dijeljenog prostora bez granica dizajnirane su tako da privuku pripadnike generacije Y. Dijeljeni prostori razvili su se izvan granica tehnološkog sektora, te se sada integriraju u tvrtke svih oblika i veličina. Ovo je posebice točno za kompanije koje cijene prednosti dijeljenih prostora. Takvi prostori nude inovativne mogućnosti, povećanje kreativnosti, maksimalnu iskoristivost resursa, suradnju i fleksibilnost. Drugim riječima, dijeljeni prostori predstavljaju ekonomiju dijeljenja u njenom najreprezentativnijem obliku. U nastavku Delight vam donosi karakteristike dijeljenjih prostora i najnovija kolaborativna rješenja tvrtke Steelcase i Microsoft.

Karakteristike dijeljenih prostora uključuju:

 1. ured otvorenog plana
 2. dinamične, višenamjenske prostore za sastanke
 3. prostore s osiguranim tehnološkim resursima
 4. nekonvencionalne, kreativne prostore
 5. puno stakla
 6. biljke i zelenilo
 7. prijenosne zidne pregrade
 8. lagan, pokretan namještaj
 9. puno prostora na radom stolu (bez odjeljaka)
 10. udobne kaučeve i stolice
 11. kafić

Delight vam predstavlja Steelcase Flex kolekciju. Steelcase Flex kolekcija osnažuje timove da stvaraju prostore koji se mogu preurediti na zahtjev zaposlenika, stvarajući okruženja za timove i pojedince koji trebaju najbolje raditi. Steelcase Flex stvara dinamične timske četvrti unutar otvorenih ureda, omogućava fleksibilnost i kontrolu zaposlenicima kako bi prilagodili svoj prostor i zadovoljili svoje brzo mijenjajuće aktivnosti. Osnažuje timove da ponovno konfiguriraju svoj prostor kako bi zadovoljili potrebe svojih promjenjivih timskih aktivnosti, što olakšava prelazak s brainstorminga na radionicu. Dizajnirana s međusobnom povezanošću i pametnim detaljima, cijela zbirka djeluje zajedno i omogućuje timovima da ponovno konfiguriraju svoj prostor u samo nekoliko minuta. Proizvodi Flex kolekcije bit će dostupni u ponudi tvrtke Delight početkom ljeta 2019.

Izvor: https://www.ambius.com/blog/office-design-trends-to-watch-out-for-in-2019/

Autor: Zack Sterkenberg