Do sada su zaposlenici širom svijeta tjedne proveli radeći od kuće. Za neke uredske radnike, ovi tjedni društvenog distanciranja mogu se protegnuti na mjesece. Gotovo su se svi morali prilagoditi novim zahtjevima, novim distrakcijama i novom radnom okruženju.

Sviđalo vam se to ili ne, ovo je vrijeme obaveznog, no privremenog – rada od doma.

Prilagođavanje na rad od doma
Iako je rad od kuće u ovim uvjetima i manje nego idealan, situacija je donijela na vidjelo otpornost, kreativnost i prilagodljivost ljudi.
Radnici, po potrebi, razvijaju nove obrasce rada i radnih rutina, pronalazeći istovremeno nove načine za planiranje svojih dana – možda ustaju jako rano kako bi se putem interneta susreli s kolegama u drugim vremenskim zonama ili odvojili vrijeme usred radnog dana, kako bi se podružili s članovima obitelji koji također ostaju boraviti doma zbog posla ili škole.
Zaposlenici koji rade od kuće također eksperimentiraju s novim prostorima i položajima u kojima mogu izvršavati svoje radne zadatke. Zapravo mnogi od onih koji rade od doma pronalaze dodatnu vrijednost u tome što sjede van uobičajene radne stanice, dok se ostali osjećaju udobnije premještajući se s jednog mjesta na drugo za potrebe zadataka – primjerice, možda sudjeluju u konferencijskim pozivima i online sastancima iza vrata spavaće sobe ili kućnog ureda, ali odgovaraju na emailove dok sjede u dnevnom boravku ili za kuhinjskim otokom.

Prilagođavanje na povratak u urede
Onima koji rade od kuće mogla bi nedostajati predvidljivost ureda i društvena povezanost s kolegama koju mogu ostvariti uz šalicu kave ili čaja. Ipak, kada se vrata ureda ponovno otvore, otkriti će da su se vezali za neke od svojih kućnih rutina.
Iako će možda propustiti korištenje ergonomske uredske stolice ili okupljanje u prostranom kafiću dok rade od kuće, moglo bi im nedostajati i nekoliko toplih, poznatih elemenata doma kad se vrate na radno mjesto.
Ovo je vrijeme za razmišljanje o tome koji su to ugodni fizički elementi kuće – i kako ih dizajneri mogu pomoći uvesti na radno mjesto kada se zaposlenici vrate u ured. Evo tri elementa koja treba uzeti u obzir:
Lounge sjedala. Nitko ne bi preporučio sjedenje u naslonjaču ili sofi tijekom cjelodnevnog radnog dana, iako opušteno držanje na sofi omogućava dobrodošlu promjenu tempa. Zaposlenici koji su se navikli koristiti udobnu stolicu ili naslonjač kod kuće, iste mogućnosti bi mogli priželjkivati i u uredu. Prostor prikazan na slici niže sadrži trosjed Millbrae i Massaud Work Lounge.

Područje tepiha. Topao, mekan osjećaj podnog prostirača jednostavan je podizač atmosfere za uredske prostore koji zrače pomalo hladno i golo nakon ovog prijelaza iz kućne atmosfere. Niže na slici prikazan je Laugintas Lounge sustav sjedenja i Free Stand stolić.

Stol za okupljanja. Za mnoge radnike, stol za blagovanje služi kao jezgra. To je veliki zajednički prostor u kojem domaćice mogu raditi jedna pored druge, svaka na svojem projektu. Društvo za blagovanje oko stola dobro primjenjuje i na primjeru radnog mjesta, gdje se članovi tima okupljaju kako bi rješavali probleme i surađivali. Prostor prikazan niže prikazuje Portero 415 stol.

Čemu vas je naučio rad od kuće? Zapitajte se što vam nedostaje iz ureda dok radite od doma i obratno!

Izvor: Coalesse.com