Budući da je nova godina već u tijeku, htjeli smo podijeliti s vama naša predviđanja o mogućim vrućim trendovima u dizajnu za 2019. godinu.

Personalizirana radna okruženja

Delight Office Solution drži do toga da su fleksibilnost i dobrobit zaposlenika i dalje glavni čimbenici koji se uzimaju u obzir kada je u pitanju dizajn uredskog prostora. Budući da i je tako, personalizirani i dizajn rastu na popularnosti i u 2019. godini. Zaposlenici traže radno okruženje koje zadovoljava njihove individualne potrebe.

Komercijalni direktor kompanije Bruntwood, Andrewom Butterworthom na temu personaliziranog dizajna govori sljedeće:

„Ne samo da će [personalizirani dizajn] inspirirati i potaknuti radnike na kreativnost, već će njegovati dobrobit pojedinaca, potaknuti njihov angažman i omogućiti kompanijama da privuku i zadrže najtalentiranije kadrove u svojim granama industrije“.

Staklene zidne pregrade

Sve češće viđamo zahtjeve za unutarnjim uređenjem i uredskim elementima koji brišu profesionalnu hijerarhiju između zaposlenika na višim pozicijama i ostatka radne snage.

Naš partner DEKO, minimalističkim i profinjenim dizajnom omogućava prilagodbu pregada svim tipovima prostora: https://www.delightoffice.hr/pregradne-stijene/sustavne-pregrade/

Elementi poput društvenih prostora omogućavaju zaposlenicima na različitim pozicijama unutar kompanije da komuniciraju na jednakoj razini, a ne da ih se zastrašuje pozivanjem na razgovor u prostorijama upravnog odbora ili službenim salama za sastanke. Ovakva fizička transparentnost ima potencijal da razvije transparentniju kulturu poslovanja kompanije, kao i bolju komunikaciju.

Inkluzivan dizajn radnog okruženja

Inkluzivna radna okruženja bit će ono na što ćemo se sve više koncentrirati u nastavku 2019. Časopis Forbes je definirao pojam inkluzivnog okruženja kao prostora „pristupačnosti i iskoristivosti proizvoda“, a to se odnosi na univerzalni uredski dizajn s posebnim fokusom na elemente poput:

  1. različite fizičke sposobnosti
  2. različite mentalne sposobnosti i mentalnog zdravlja
  3. fluidnosti po pitanjima spola, seksualnosti i identiteta.

Biofiličan dizajn i ekološka osvještenost u uredu

Dobro je poznato da je biofilija veliki hit u području dizajna interijera, i da nema nikakve naznake da će se to promijeniti.

Tijekom 2019. godine, kompanije će i dalje uživati u brojnim prednostima uklapanja prirodnih elemenata poput organskih materijala, živih zidova, vodenih ukrasa i prirodnog svjetla u svoje interijere.

Sve veća popularnost estetike biofilnog uredskog dizajna označava pomak prema ekološki prihvatljivijim praksama uređenja radnog mjesta. Među najvažnijim čimbenicima ubrzanja ovog pomaka bit će poduzimanje mjera za smanjenje količine plastike u uredu i ograničavanje potrošnje papira.

Kompanije koje nude usluge upravljanja ispisivanjem su odlično rješenje za vas ako želite smanjiti potrošnju papira za dobrobit okoliša i za vlastitu uštedu.

Opuštanje, oporavak i rekreacija

Uspostavljanje zdrave i produktivne ravnoteže između poslovnog i privatnog života je ono oko čega se vrti cijeli proces dizajniranja. Tijekom 2019. godine, pridonijet ćemo tome koncentrirajući se na uvođenje prostora gdje osoblje može pobjeći, oporaviti se i opušteno razmijeniti nekoliko riječi s kolegama.

Primjeri kako to omogućiti uključuju:

  1. privatne kabine za telefoniranje
  2. namjenski izgrađene društvene prostore
  3. radne kafiće
  4. udobna mjesta za sjedenje
  5. uvođenje elemenata stambenog dizajna u poslovni interijer.

Izvor: https://penkethgroup.com/knowledge-centre/office-interior-design-trends-2019/

Autori: Blogs, Knowledge Centre