Mjere identificiraju posebne elemente koji osiguravaju da prostori poboljšavaju dobrobit ljudi.

 

Merriam-Webster dobrobit definira kao „stanje sreće, zdravlja ili napretka“. Kako se više ne smatraju malim poslovnim problemom, nove organizacije utvrđuju mjerljive načine kako vjerodostojno osigurati da radno mjesto poboljšava dobrobit ljudi. I, kako se područje istraživanja širi kako bi pokazalo povezanost između dobrobiti, angažmana i donje granice, tvrtke su željne ostvariti poboljšanja od takvih angažmana.

Zašto dobrobit?

Istraživači iz Steelcasea proučavaju dobrobit desetljećima i postoji mnogo razloga zašto. Prostori koji poboljšavaju kako se ljudi podsjećaju, razmišljaju i kreću, pomažu privući i zadržati zaposlenike, pomažu organizacijama da djeluju poput dobrih građana zajednice i pokazalo se da poboljšavaju uspješnost i zdravstvene ishode.

“Kad razmišljate o svim stvarima koje se događaju izvan posla, na radnom mjestu biste se trebali osjećati mentalno, fizički i emocionalno podržanima”, kaže Dustin Heiler, Steelcase global sustainability consultant.

Nedavno su dva Steelcaseova prostora dobila priznanje za ispunjavanje standard dobrobiti. Ovi se standardi dodaju globalnim mjerilima za dobrobit. Oni doprinose području istraživanja od kojeg koristi mogu imati i drugi.

GLOBALNI STANDARDI

Steelcaseov WorkLife centar u Šangaju službeno otvoren 01.17.2019

Steelcaseov WorkLife centar u Šangaju službeno otvoren 01.17.2019

 

 

Novi Steelcase WorkLife centar u Šangaju dobio je LEED Gold i WELL Silver certifikate. LEED postoji od kasnih 1990-ih i poznat je po mjerenju energetskih i okolišnih utjecaja zgrada. WELL je puno noviji – pokrenut 2014. godine, a to je sustav certificiranja zasnovan na uspješnosti koji se usredotočuje isključivo na zdravlje stanovnika kroz više od 100 strategija utemeljenih na istraživanju. Do danas je WELL usvojen za više od 500 milijuna četvornih metara u 58 zemalja.

“WELL pokreće drugi val održivosti, onaj koji provlači održivost kroz leću ljudskog zdravlja za razliku od planetarnog zdravlja”, kaže predsjednica Rachel Gutter, International WELL Buidling Institute (IWBI). “Kroz put prema usvajanju cijelog portfelja i usmjeravanju značajki WELL standarda s UNSDG-om (United Nations Sustainable Development Goals), WELL nudi jasno definirane zahtjeve za ispunjavanje zdravstvenih namjera i dobrobiti, što tvrtkama može pokazati da ispunjavaju socijalne, upravljačke i okolišne metrike koje su sami definirali ili mogu koristiti WELL za definiranje metrika koje žele pratiti i postići.“

Fitwel, kojim upravlja Center for Active Design, kreiran je istraživanjem koje su proveli U.S. Center for Disease Control and Prevention, i General Services Administration. Ovaj sustav certificiranja pokrenut je 2017. Godine. Fitwel mjeri prostore koristeći neobavezne bodove i potiče najutjecajnije, znanstveno-utemeljene kriterije. Novi IT prostor Steelcasea, koji zauzima čitav četvrti kat Global Business Center-a u Gran Rapidsu, Michigan je nedavno dobio Fitwel certifikat.

“Za neke, postizanje Fitwelove ocjene način je za pokazivanje i proslavu svih zdravih utjecaja zgrade ili zajednice koji se već omogućavaju za svoje stanovnike”, kaže Zachary Flora, Viši suradnik, Center for Active Design. “U drugim slučajevima to je način da se prikažu promjene koje su napravljene sa svrhom poboljšanja zdravstvenih utjecaja u prostoru. Steelcase je rani usvajatelj Fitwela koji uspješno provodi Fitwelove strategije za poboljšanje zdravlja i dobrobiti, utemeljene na dokazima.

UČINAK IZ STVARNOG SVIJETA

Novi IT prostor stvoren za podršku agilnim načinima rada - ljudima koji prelaze s jedne vrste posla na drugu.

Novi IT prostor stvoren za podršku agilnim načinima rada – ljudima koji prelaze s jedne vrste posla na drugu.

 

Fitwellovi standardi uzimaju u obzir širok raspon faktora koji uzimaju u obzir dobrobit zaposlenika. Nekoliko primjera iz IT prostora:

 • Ljekoviti vrt ili terapijski krajolik unutra ili vani
 • Privatna tiha soba
 • Dostupne aktivne radne stanice
 • Raznovrsni položaji koji pomažu u poticanju kretanja i fleksibilnosti u prostoru
 • Pogled na van s većine radnih prostora
 • Prirodno dnevno svjetlo čak i u konferencijskim sobama
 • Odmorite se u prostorima za vrijeme ručka
IT kafić namjerno je dizajniran za promicanje neformalne suradnje i davanje mjesta ljudima kako bi mogli predahnuti ili prezalogajiti.

IT kafić namjerno je dizajniran za promicanje neformalne suradnje i davanje mjesta ljudima kako bi mogli predahnuti ili prezalogajiti.

 

Važne su i druge pogodnosti u kampusu, poput stanice za punjenje vode, teretane i pješačke staze oko kampusa.

Centar Steelcase Worklife u Šangaju sadržava niz značajki koje su pridonijele certificiranju WELL-om, kao što su;

 • Akustične ploče u prostorijama za sastanke i kanali HVAC sustava za smanjenje buke.
 • Sustav za kontrolu dnevnog svjetla radi sa senzorima kako bi se povećala energetska učinkovitost od 76% osvjetljenja
 • WorkCafe i prostor za hranu i piće nude samo hranu i piće s niskim udjelom šećera za promicanje zdrave prehrane
 • Sustav praćenja kvalitete zraka javno prikazuje indeks kvalitete zraka u zatvorenom
 • Stropni sustav filtriranja zraka smanjuje štetne čestice u zraku

“Blagostanje je dio onoga o čemu svakodnevno razmišljamo. Imati certifikat znači provoditi ono o čemu pričamo u praksi” kaže Heiler. On kaže da uvijek ima prostora za napredak. Dobrobit nije destinacija, nego putovanje.

 

Da biste saznali kako će dobrobit utjecati na dizajn radnog mjesta, pročitajte “Dobrobit: Srž dizajnerskih implikacija u 2020.

Izvor: Steelcase.com