Koronavirus će promijeniti način na koji čistimo, steriliziramo i dezinficiramo radno mjesto.

Ovaj članak dio je Steelcase analize “Navigating what’s next: Post-COVID Workplace”

Pandemija COVID-19 mijenja nas na tako mnogo načina – jedan od najuočljivijih je naša definicija čistoće. Sredstva za dezinfekciju ruku, sapun za ruke i dezinfekcijske maramice – bilo je teško, ali ne i nemoguće pronaći u trgovinama. Više se ne brinemo samo za prljavštinu koju možemo vidjeti; nego se štitimo od visoko zaraznog virusa, kao i svih nevidljivih mikroba koje smo oduvijek pokušali očistiti. To je fizička briga koja sa sobom nosi značajno mentalno i emocionalno opterećenje. Kako organizacije razmatraju na koje sve načine vratiti ljude u ured, načini na koje je čišćeno, dezinficirano i sterilizirano ne samo da moraju biti promijenjeni, nego i transparentniji. Prvi korak je pojednostavljenje složenosti oko značenja čistog ureda.
Jedno dobro u zlu je da se otvara prostor za novi dijalog između proizvođača i menadžera objekata. Informacije o tome kako sigurno očistiti materijale, koji se koriste u različitim kategorijama namještaja, uvijek su sadržane u popratnim brošurama ili priručnicima. Te se detaljne informacije, sve dok ne zatrebaju, često olako tretiraju.

Steelcaseovi stručnjaci za površinske materijale predlažu da, baš kao što provjeravamo etikete na odjeći prije pranja, trebamo provjeriti i smjernice za čišćenje tkanina i površina na radnom mjestu i koristiti metodu koja najmanje vjerojatno može uzrokovati štetu dok je još uvijek učinkovita. Sada kada je u središtu pozornosti kontrola infekcije, te informacije i dalje prate svaki proizvod, ali postaju i više prilagođene korisnicima te se ponovno usredotočuje na obostrano korisne razgovore između stručnjaka za materijale i ljudi koji se brinu o radnim mjestima diljem svijeta.

Kako se pojavljuju nova znanstvena otkrića o transmisiji virusa, nastavit ćemo dodavati naše znanje o tome što može spriječiti širenje virusa. Ali nakon više od jednog stoljeća korištenja internih laboratorija za strogo testiranje naših proizvoda, možemo podijeliti svoje znanje i pomoći definirati neke najčešće korištene (i zloupotrijebljene) pojmove.

Čišćenje, steriliziranje i dezinfekcija nisu ista stvar.

 

 

Čišćenje
Uklanja mikrobe, prljavštinu i nečistoće s površina ili predmeta. Čistiti se može sapunom (ili deterdžentom) i vodom da se fizički uklone klice s površine. Ovaj postupak nužno ne ubija sve klice, ali se smanjuje njihov broj i rizik od širenja infekcije.

Sterilizacija
Prema javnozdravstvenim standardima i zahtjevima, sterilizacija smanjuje broj klica na površinama ili predmetima na sigurnu razinu. Ovaj postupak djeluje ili čišćenjem ili dezinfekcijom površina ili predmeta, kako bi se umanjio rizik od širenja infekcije.

Dezinfekcija
Odnosi se na korištenje kemikalija za uklanjanje mikroba na površini. Ovaj postupak nužno ne podrazumijeva čišćenje prljavih površina i uklanjanje klica, ali se rizik od širenja infekcije može dodatno smanjiti prvotnim čišćenjem, a potom uklanjanjem mikroba na površinama.

Velik raspon opcija
Osim razmatranja kako očistiti postojeće proizvode, organizacije razmatraju i vrste materijala koje bi trebali dodati u budućnosti. Dobra vijest je da se uredi ne ograničavaju na samo nekoliko opcija koje se mogu činiti vrlo “bolničke”, samo zbog toga što ih treba očistiti i dezinficirati sredstvima koja sadrže izbjeljivač.

“Postoji briga kupaca i dizajnera da će se za pružanje većeg raspona materijala koji se može očistiti dezinficijensom, otići previše u krajnost i da će se okruženja mijenjati i poprimati dojam sterilnog,” kaže Kari Miller, Upraviteljica Steelcaseovog odjela za površinske materijale. “Ali to ne mora biti slučaj. Već sada postoji širok raspon opcija iz Steelcasea, Designtexa i drugih partnera – stotine opcija i tekstila, tvrdih i mekih površina i drugih materijala koji će moći biti čišćeni i dezinficirani bez utjecaja na površine.”

Dok su materijali oduvijek biti strogo testirani na čišćenje, i dalje nisu uvijek bili testirani na dezinfekciju. Koronavirus je ubrzao testiranja načina na koje materijali i proizvodi reagiraju na dezinfekcijske otopine. Laboratorijski test u Steelcaseu je već pokrenut, tako da stručnjaci za materijale mogu naučiti i podijeliti više informacija o tome što je kompatibilno, a što nije.

“Trenutno postoji uzbudljiv osjećaj hitnosti oko znanosti o materijalima, kao i rada na mogućim rješenjima za dezinfekciju i čišćenje”, kaže Melissa Hart, Steelcaseova direktorica za površinske materijale. “Radimo s Designtexom i našom partnerskom mrežom na praćenju, pregledu i procjeni rješenja i njihovog utjecaja na naš asortiman materijala. Zalažemo se za dijeljenje onoga što naučimo što je brže moguće.”

Ovdje pronađite odmah dostupne resurse o čišćenju i dezinficiranju Steelcase proizvoda te najčešće postavljena pitanja.

Izvor: Steelcase.com