Organizacija vašeg dana

Širom različitih kultura ljudi, a posebno zaposleni roditelji, suglasni su oko važnosti i nužnosti pametno isplaniranog dana i rutine kao podrške kvalitetnom radu i životnoj integraciji. Mnogi pojedinci pozdravljaju granice i stvaraju svoje zone vremena sa više određenog fokusa na posao ili privatan život. Segmentiranje aktivnosti u kratke cjeline pomaže da budemo fleksibilniji i efikasniji u odnosu na naš raspored i očekivanja.

Ključni kućni trenuci

Zaposleni roditelji žele biti sa svojom obitelji u ključnim trenucima (priča pred spavanje, roditeljski sastanci i sl.). No, kad su djeca već u krevetu, oni koriste prednosti mirnog perioda da nadoknade posao. To je ono što smo nazvali druga smjena 🙂   To zahtjeva malo discipline, ali nas također oslobađa krivice jer smo aktivno sudjelovali u radostima obiteljskog života.

13-0004751

Imati izbor gdje ćemo raditi može biti ohrabrujuće

Mobilni radnici i oni koji rade u različitim vremenskim zonama u globalnim timovima prilagodili su se konstantnom radu ” bilo gdje i bilo kada “. Dok distribuirani rad pruža prednost fleksibilnosti, ujedno zahtjeva vještinu planiranja te otpornost prema neočekivanom. Mogućnost da sami izaberete mjesto za rad koje vas najviše inspirira može potaknuti kreativnost.

Individualno upravljanje odgovorom

“Odgovor bilo kada” odnos prema radu, odnosno stalna dostupnost, čini se prilično prihvaćen u Americi – ali manje u Europi. Isključivanje tehnologije čini se svjesnim i željenim izborom budući da Europljani pokazaju povećanu potrebu da se u određenom periodu distanciraju od posla. Neki od njih su istiću važnost mogućnosti da prekinu vezu s poslom i komunikacijskim tehnologijama kako bi uživali u slobodnom vremenu sa svojim obiteljima, no i za osobnu koncentraciju. Neočekivanje da se odgovori na posao “u bilo kojem trenutku” čini se mnogo važnijim aspektom privatnosti za Europljane.