Multinacionalne kompanije počinju otkrivati prizvuk prostora za suradnju kao fleksibilnog uredskog rješenja.

Budućnost rada evoluira. Kompanije teže ka pametnijem dizajnu uredskog prostora, što može pružiti fleksibilnost za privlačenje i zadržavanje talenta, ali i povećati produktivnost. Jesu li prostori za suradnju rješenje koje su tvrtke tražile, ili balončić koji se širi i uskoro će prsnuti?

Utjecaj prostora za suradnju u Hong Kongu će nastaviti rasti i u 2019., dok kompanije razmatraju nove načine raspolaganja s nekretninama. To otvara vrata pružateljima usluga suradnje da privuku multinacionalne kompanije u fleksibilne i kreativne prostore. Nekretnine su, uobičajeno, drugi najveći operativni trošak kompaniji, isključujući radnička primanja. Pružatelji usluga suradnje mogu ponuditi personalizirana uredska rješenja, bez unaprijed plaćenih troškova, koja podupiru princip izazova podupiranih radom.

Zahvaljujući prvotnoj investiciji, potrebnoj za uspostavljanje trajnog uredskog prostora, samozaposleni poduzetnici i mali startupovi su bili prvotni korisnici prostora za suradnju u Hong Kongu. Prepoznavajući jedinstvenu kombinaciju zajedništva, suradnje i veće transakcijske fleksibilnosti, nastala je rastuća, multinacionalna baza klijenata. Prostori za suradnju se sada mogu pohvaliti spektrom korisnika diljem različitih industrija; a to je trend koji se jedino može kretati prema naprijed.

Za mnogo je kompanija od kritične važnosti da budu u okolini gdje postoji pristup startupovima i tehnološkim inovatorima, elementima koji mogu biti pronađeni u ‘zajednici’ unutar suradničkog ekosustava. Isto tako, tradicionalni timovi koji su pokretni na dnevnoj bazi i koji ne trebaju fiksni radni stol mogu raditi na više lokacija. Ovakve firme privlači mreža koja olakšava kretanje kroz grad.

Relativno nov u Hong Kongu, suradnički trend je krenuo sa 560,000 kvadratnih stopa pružatelja već u optjecaju.

Iznajmljivano na godišnjoj bazi, ali ne još u potpunosti opremljeno, je 560,000 stopa prostora, dok je dodatnih 550,000 stopa trenutno u fazi pregovaranja. Značajna institucionalna ulaganja pomažu progurati agresivnu globalnu ekspanziju i nove igrače na tržištu. Ali mnogi izazovi slijede.

Nekoliko je zemljoposjednika ušlo na tržište, dok šačica ostalih razmatra uključivanje. Već ustanovljeni pružatelji uključuju firmu Sino Ocean Land koja je pokrenula OK Space, i Soho koji upravlja 3Q-om. Swire Properties je bio prvi veliki zemljoposjednik u Hong Kongu koji je pokrenuo svog hibrida zvanog Blueprint, koji je započeo s radom u prosincu 2014. Zemljoposjednik je nedavno izbacio novu verziju, suradnički, multifunkcionalni prostor za događaje, koji se nalazi u njihovom Taikoo Place portfoljeu. Veliko pitanje jest hoće li ostali zemljoposjednici u Hong Kongu pratiti ovaj potez – stvarajući direktnu konkurenciju pružateljima prostora za suradnju i smanjujući im mogućnosti izbora nekretnina.

Slobodnih je uredskih prostora malo u Hong Kongu, pogotovo na otoku Hong Kong. Sukladno tome, pružatelji prostora za suradnju suočavaju se s jakom konkurencijom za velike prostore, od strane tradicionalnih kompanija, ali i jedni drugih. Očekujemo da će se ovaj trend nastaviti, s obzirom na rastuću potražnju u centralnim četvrtima.

Ali kada postoji potražnja, pronaći će se način da se problem zaobiđe. Na primjer, naked Hub je iznajmio 55.000 kvadratnih stopa u Bonham Circusu – zgradu za izradu olovaka u Sheung Wanu. Zgrade za koje tradicionalni naseljenici misle da su manje privlačne mogu biti idealne za suradnju, pošto mogu ponuditi pristupačnu cijenu najamnine, blizinu transportnim mrežama, i priliku da, uz investitora, nadogradite zgradu. Iz perspektive stanodavca, privlačnost proizlazi iz mogućnosti da osigura dugoročnog stanara na dugom zakupu, i zatim poveća vrijednost nekretnine revitalizacijom. Koristeći pametni dizajn i udruživanje s lokalnim radnjama, kao što je Hong Kong Walls, nevladina organizacija koja stvara prilike umjetnicima, naked Hub je stvorila jedinstveno odredište za inovatore u srcu Sheung Wana.

Na suradnju je dugo vremena u Hong Kongu gledano kao na nešto trivijalno, međutim prostori za suradnju sve više postaju indikatori da su progresivne tvrtke pustile korjenje u blizini.

WeWork je nedavno iznajmio dva kata u Mapletree Bay Pointu u Kwun Tongu i postoje brojni pružatelji ovih usluga koji pregovaraju u istočnom Kowloonu. U budućnosti, vjerojatno ćemo vidjeti pružatelje prostora za suradnju kako upravljaju velikim prostorima za iznajmljivanje, koji će nuditi veću fleksibilnost uredskog dizajna i širok spektar pogodnosti. To je površina koju šira poslovna zajednica treba kako bi zadovoljila sve veću potražnju.

Korporativne nekretnine i stategije portfoljea traže sve više načina da aktiviraju i maksimiziraju prostor, te izbjegnu velik udar na knjigovodstvo. Ekspanzija prostora za suradnju može igrati važnu ulogu dok kompanije nastoje implemntirati nove strategije poslovanja i povezati se u nove, inovativne zajednice.

https://www.scmp.com/property/hong-kong-china/article/2121787/co-working-spaces-are-driving-change-office-market?platform=hootsuite

Michael Glancy