Uklapanje izravnih iskustava u vaš model poslovanja ustaljena je praksa u industrijama kao što su maloprodaja ili ugostiteljstvo, gdje su iskustva korisnika ili gostiju temeljni preduvjeti uspjeha. U jednom od najbrže rastućih trendova na popisu tvrtke Delight je i želja za iskustvom u svakodnevnim životima koja se pretače u novi pokret „prostora vođenih iskustvom“.

Trend podrazumijeva niz karakteristika, koje se kreću oko potencijala „ljudskog aspekta“ optimizacije prostora, čiji je cilj prioritizirati iskustvo zaposlenika na poslu. Prostore vođene iskustvom karakteriziraju specijalizirana poboljšanja fokusirana na zaposlenike, čiji je cilj razvijanje općeg osjećaja blagostanja, njegovanje zadovoljstva, izgradnja zajednice i povećavanje morala za sve – od pripravnika do izvršnih direktora na vrhu.

Ova su svojstva obično bolje utjelovljena samom atmosferom tvrtke u odnosu na pripremljeni pristup.

Prostore vođene iskustvom karakteriziraju (uz ostale čimbenike) svojstva poput:

– pristupa terapiji masažom i prostoru za konzultaciju s kiropraktičarom

– prostori za meditaciju

– akupunktura i ponuda holističkih lijekova

– pristup prostorima za yogu i staze za hodanje/trčanje

– zidovi za penjanje

– espresso i koktel barovi

– prostori za igranje igrica

– korporativna sportska natjecanja i aktivni prostori (unutar i izvan ureda)

– glazbene i kazališne pozornice

Prostori za socijalizaciju

Imajte na umu da zaposlenici – pogotovo milenijalci – sve više gledaju na radno mjesto kao sredstvo za društvenu aktivnost i obavezno uključite načine da društveno angažirate svoje zaposlenike. Bili bi iznenađeni koliko rada i strategiziranja može biti učinjeno dok se ljudi druže i njeguju međuljudske odnose što posljedično utječe na bolje radne odnose i suradnju samih zaposlenika.

Delight predlaže da stvorite vašim zaposlenicima prostor za opuštanje, poput uključivanja u radni prostor soba za odmor ili društvenih područja sa stolovima za stolni tenis ili neku drugu fizičku aktivnost. Osmislite područje u svom uredu za sretne sate i slavite prekretnice poput rođendana, vjenčanja i novih beba. Sposobnost izvršavanja nekih osobnih poslova dok su zaposlenici još u uredu može produljiti njihovu usredotočenost na rad.

Poslodavci koji ulažu zajedničke napore u osmišljavanje iskustva svojih zaposlenika unutar poslovnih prostora vidjeli su izravan i pozitivan utjecaj na njihov angažman, produktivnost i lojalnost. Znamo da promjena može biti teška zato vam stručnjaci tvrtke Delight mogu pružiti svježe ideje za uređenje vašeg poslovnog prostora i pomoći vam da prilagodite prostor za bolja iskustva zaposlenika.

Izvor: https://www.ambius.com/blog/office-design-trends-to-watch-out-for-in-2019/

Autor: Zack Sterkenberg