Rastući trendovi za povezana radna mjesta

Ljudi nisu stvoreni da rade non-stop u mreži telefonskih poziva, sastanaka i e-mailova, pod konstantnim bljeskom fluorescentnih svjetala. Da bi zaposlenicima vratili malo duševne i fizičke energije koju svakodnevno troše, mnogi poslodavci uklapaju tihe sobe u poslovne prostore – tako da zaposlenici mogu bar nakratko pobjeći u oazu mira i samoće te se oporaviti, pogotovo tijekom ovih ljetnih mjeseci.

Ono što svakom uredu treba!

Svrha

Tihe sobe namijenjene su ispunjavanju tjelesnih i duhovnih potreba zaposlenika. To bi trebao biti višenamjenski prostor za oslobađanje od stresa i prevelike opterećenosti, meditaciju, čitanje i sl.

Raspored

Kako bi ova soba promicala unutarnji mir i tišinu, raspored namještaja trebao bi biti otvoren i uredan, tako da se osjećaji slobode u prostoru reflektiraju u umu. Namještaja bi trebalo biti minimalno i trebao bi biti lako pomičan, npr. prikladni komadi bi bili meditacijski jastuci i mali, niski stolovi. Za jednostavnost i udobnost Delight tim preporučuje stolicu iz Massaud kolekcije.

Razmatranja

Postoje određeni detalji koje treba uzeti u obzir prilikom uklapanja tihe sobe u poslovni prostor. Delight preporučuje da tiha soba bude locirana u središtu prostora, kako bi bila dostupna svim zaposlenicima. Također bi trebala biti zvučno izolirana ili dovoljno udaljena od buke glavnog radnog prostora kako bi se uklonile sve smetnje. Prostor bi trebao biti slabije osvijetljen, bez jarkih, fluorescentnih svjetala. Osim toga, nepotrebno ga je ukrašavati umjetničkim djelima ili jarkim bojama. Tiha soba mora biti blaga, opuštajuća i neutralna.

Pravila

Odredite pravila za tihu sobu i provjerite razumiju li ih zaposlenici. Iako će smjernice biti prilagođene individualnim radnim okruženjima, trebale bi uključivati sljedeće: svi korisnici tihih prostorija trebaju biti tihi, osim ako suradnici ne sudjeluju u planiranoj grupnoj raspravi. Zatim, korisnici ne bi trebali ometati jedni druge – to znači da nema unošenja hrane, mobitela, slušalica ili računala. Ova se soba može koristiti za spavanje i relaksaciju, ali se ne smije koristiti kao izgovor za izbjegavanje posla.

Izvor: https://careertrend.com/quiet-room-work-5171.html

Autor: Oubria Tronshaw