Većina kompanija koristi svoj ured na tradicionalan način, pa tako u gotovo svakom uredu možemo pronaći, u manjoj ili većoj mjeri – predvidljive cjeline. No većina kompanija ne prepoznaje vrijednost jednog skrivenog dijela prostora, na kojeg katkada otpada i preko 20% prostora kojeg skupo plaćaju!

neiskoristeni 1

Recepcija ili ulazni prostor mjesto je gdje dočekujete posjetitelje, i šaljete prvu poruku o firmi. Mnoge firme nastoje ovdje, razumljivo, ostaviti što bolji dojam.
Konferencijski prostori iduća su, i često posljednja stanica koju vidi svaki posjetitelj, no već i u njima nalazimo neiskorištenog potencijala, susrećući se sa dva ekstrema: ili su prevelike i nefleksibilne, pa ih zauzme mala skupina korisnika i tako blokira pristup ostalim kolegama, ili su pak premale – što u konačnici rezultira istim posljedicama…nedovoljno mjesta za sastanke. Konferencijske bi sale trebale ponuditi dovoljno priključaka za struju, mrežu i prezentaciju, izvedeno na jednostavan i intuitivan način. To također često nije slučaj, pa nije rijetkost zateći prizor kolegice kako klečeći na podu traži utičnicu, lomeći nokat u pokušaju da podigne poklopac sa podne kutije.
Timski prostori iduća su cjelina koju nalazimo u svakom uredskom prostoru, gdje radi po nekoliko zaposlenika, ili pak njih više desetaka, ovisno o veličini kompanije. Oni su u pravilu dobro iskorišteni, no ostavljaju izazove vezane uz privatnost, koncentraciju, prekidanja, i slično.
• Tradicionalno, također nalazimo i prostore za pojedinačni rad, u pravilu zatvorene prostore namijenjene managementu, ponekad i pojedinim službama (ljudski potencijali, financije i slično).

neiskoristeni  2

Gdje leži skriveni potencijal?

Potencijal kojeg većina kompanija ne prepoznaje leži u preostalim međuprostorima, koji se nalaze između navedenih cjelina! Preko 20% iskoristive površine ureda otpada često na hodnike, prostore za kavu/osvježenje, prostore ispred liftova, različite čekaonice ili prevelike recepcijske prostore, koje u pravilu koristi samo jedna osoba! Ti su prostori idealno mjesto za kratke, neformalne sastanke u manjim grupama, kakvi su vrlo često i najkraći i najproduktivniji, samo tu činjenicu treba osvijestiti. Sjetite se koliko ste puta i sami s kolegom uz kavu u 10 minuta riješili problem, i otišli sa osmijehom, za razliku od dugih zamornih formalnih sastanaka. Stoga iskoristite potencijal neprepoznatog ‘uredskog dragulja’: omogućite pristup bežičnoj mreži, namještaj primjeren kratkim sastancima te razne flipcharte i vizualna pomagala ovješena o zid, i pratite koliko ih rado ljudi koriste. I koliko vam odjednom ‘nekako ne nedostaje’ konferencijska sala!

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije uredske
trendove i rješenja

Newsletter