Stolice za ljuljanje podsjećaju nas na dom, obitelj i udobnost, a ne na poslovno okruženje. Međutim, istraživanja su otkrila iznenađujuće prednosti ljuljanja u uredu.

Delight vam predstavlja Coalesse stolicu Montara650 Rocker, novu interpretaciju dobro poznatog oblika koji je dizajniran tako da omogućava korisniku kretanje u sjedećem položaju unutar modernog ureda. Stolice za ljuljanje imaju gotovo univerzalnu, emocionalno pozitivnu vezu s opuštanjem i udobnošću, te su savršene za smirivanje i razonodu.

Možemo li uvrstiti ljuljanje u ponašanja pomoću kojih zaposlenici eliminiraju stres na radnom mjestu?

Stolice za ljuljanje nisu novost u komercijalnom i industrijskom dizajnu. Međutim, nisu bile u široj upotrebi zbog svoje tradicionalne uloge i zbog činjenice da ih nitko nije proučavao u sadašnjim razmjerima.

Među prvim istraživanjima te vrste vrijedi spomenuti manju studiju koju je u suradnji sa Steelcase WorkSpace Futures grupom provela tvrtka Coalesse početkom 2017. godine. Osim što su rezultati potvrdili pozitivnu simboliku ljuljanja samog po sebi, istraživače je iznenadilo to što je istraživanje pokazalo da ljuljanje ima pozitivan učinak na međuljudske odnose na radnom mjestu.

Kultura ljuljanja na radnom mjestu

Tvrtke koje su u dizajn radnog prostora uklopile stolice za ljuljanje smatraju se naprednima jer razumiju koliko je udobnost važna da bi nam radni dani bili uravnoteženi.

Budući da se radi o dobro poznatom i od davnina korištenom načinu opuštanja, iznenađujuće je koliko je ljuljanje i dalje popularno u kontekstu modernog doba dizajniranja uredskih prostora. Istraživanje je pokazalo da sudionici misle kako je prisutnost stolica za ljuljanje u radnom okruženju dokaz da se radi o naprednoj kompaniji, koja brine o dobrobiti svojih zaposlenika. Takve kompanije smatraju se inovativnima jer razumiju koliko je udobnost važna da bi nam radni dani bili smisleni i uravnoteženi.

Udobnost ima 4 ključne dimenzije: fizičku, socijalnu, emocionalnu i kognitivnu. Dobrobit zaposlenika postala je multidisciplinarna domena, te se nalazi na vrhu liste prioriteta u kontekstu kreiranja radnih okruženja. Uz sve ostale zahtjeve s kojima se susrećemo pri dizajniranju radnog okruženja, prisutna je i potreba da se uvaži osjetljivost i udobnost zaposlenika.

Istraživanje koje je provela WorkSpace Futures grupa pokazalo je da je ljuljanje u skladu sa sve 4 dimenzije udobnosti, pogotovo kad su stolice za ljuljanje dizajnirane za cjelovito osjetilno iskustvo, a ne samo da lijepo izgledaju.

Uljuljkajte se u udobnost

Ljuljanje je u skladu sa sve 4 dimenzije udobnosti: fizičkom, socijalnom, kognitivnom i emocionalnom.

Istraživanje grupe WorkSpace Futures naglašava da je udobnost daleko više od ergonomskog uklapanja – ona se odnosi na cjelokupno osjetilno iskustvo. Također je dokazano da se 4 dimenzije udobnosti mogu aktivirati ljuljanjem, te da one mogu biti od iznimne važnosti za međusobnu povezanost radnika u moderno doba.

Jedno od prvih zapažanja u tom istraživanju je da, iako ljudi imaju vrlo pozitivne asocijacije vezane uz stolice za ljuljanje i čin ljuljanja, smatraju mnoge stolice krutima, a posljedično tome i neudobnima. I starinske i moderne stolice za ljuljanje, unatoč tome što izgledaju privlačno, moraju ispuniti velika očekivanja korisnika kako ne bi depopularizirale ljuljanje. Kako bi stolice za ljuljanje bile što korisnije, moraju zadovoljiti sljedeća 3 ključna kriterija fizičke udobnosti: moraju omogućiti dobru potporu za cijelo tijelo, poticati korisnika na pravilno držanje i stvarati uravnotežen pokret za glatko i jednostavno ljuljanje.

Dobro je poznato da pozitivne društvene veze pomažu u izgradnji povjerenja i dubljih odnosa koji su neophodni za suradnju i zajedničko rješavanje složenih problema. Novonastali aspekt društvene udobnosti – prisutnost, razvoj i osnaživanje tih pozitivnih veza – jedan je od najznačajnijih elemenata povjerenja u modernom radnom okruženju.

Kognitivno stanje udobnosti odnosi se na razmišljanje i rezoniranje, te uključuje čimbenike koji mogu pozitivno utjecati na sposobnost osobe ili grupe da ostanu usredotočeni i produktivni tijekom duljeg vremenskog razdoblja. U današnje vrijeme od zaposlenika se svakodnevno traži kompleksno promišljanje. Oni u svakom trenutku pozornosti i svijesti sintetiziraju složene informacije i pretvaraju ih u smisleni rad, a to se zove stanje protoka.

Ljuljanje bi moglo doprinijeti tome da zaposlenicima bude udobnije, te da se bolje usredotoče jedni na druge i na pripremu za poslovne zadaće. Poanta je u minimiziranju odvlačenja pažnje, paradoksalno, dodavanjem pokreta u mirnom ritmu u pozadini. Ovaj je koncept dio šireg plana u sklopu kojeg je osmišljena nova Montara 650 Rocker stolica za ljuljanje.

Konačni je rezultat zadovoljstvo zaposlenika – na osobnom i društvenom planu. Više o cijeloj Montara650 kolekciji pronađite u brošuri ili pošaljite upit na Delight.

Izvor: https://www.coalesse.com/insights/new-life-in-motion-the-comforts-of-rocking-in-the-age-of-work/

Autor: Coalesse

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije uredske
trendove i rješenja

Newsletter