Najnovija istraživanja potvrđuju da pametan način sjedenja, u kombinaciji sa stajanjem i hodanjem, znatno utječe na produktivnost i zdravlje zaposlenika.

Činjenica je da nas sjedenje neće ubiti. No sjedenje u nezahvalnim položajima na duži period s malo kretanja i ponekom pauzom za šetnju ili stajanje može utjecati na naše zdravlje i smanjiti radnu učinkovitost. ”Ovo nije samo teorija”, izjavio je Ken Tameling, generalni direktor odjela za stolce u Steelcase-u.  ”Znamo iz pouzdanih rezultata istraživanja i dokaza prikupljenih na radnom mjestu da takvi problemi mogu imati značajan negativni utjecaj na zdravlje zaposlenika i djelotvorno  funkcioniranje organizacije. ” Pravilnim informiranjem i svrhovitim proizvodima, možemo pozitivno utjecati na poslovne ljude.”

Posljednji rezultati istraživanja podržavaju koncept da je kretanje tijekom dana u kojem se pretežito sjedi, hoda ili stoji ključno za održavanje zdravlja.

”Sjediti, stajati, hodati” poseban je Steelcase moto koji potiče zaposlenike na kretanje. Kompanije koje podržavaju ovaj moto nude podesiva radna mjesta, stolove s ugrađenom trakom za hodanje (zasada dostupnima samo u Americi), praktične privremene radne prostore udaljene od uobičajenih radnih mjesta te zdravo  ”oživljeno sjedenje”.

 PONEKAD SE  JEDNOSTAVNO TREBATE USTATI

Očigledne su posljedice dugog  sjedenja danima i mjesecima u istom položaju.

Prednosti promjene položaja, uključujući poboljšanu koncentraciju, angažman i zdravlje, više su nego očite. Ustajanje nudi predah od stalnog sjedenja na poslu,  pomaže ublažiti probleme uslijed višesatnog sjedenja te osigurava zaposlenicima ostati u pokretu.

Sudeći po Hamiltonovom i sličnim istraživanjima, ove prednosti su svojevrsna motivacija zaposlenicima da svoje radno vrijeme provedu stojeći, radilo se o sastancima u uobičajenom prostoru ili o radu na visinsko podesivim radnim plohama.

Samo jedan sat na dan proveden stojeći može pomoći zaposlenicima u sagorijevanju dodatnih kalorija te očuvati ili obnoviti njihovu energiju i koncentraciju. Lako podesive radne plohe iz sjedećeg u stajaći položaj reduciraju potrebu zaposlenika da odgode svoje radne obveze uslijed umora od višesatnog sjedenja, održavajući ih tako produktivnijima tijekom dana.

Wellbeing-Event-Cambridge-964x430

 ZAŠTO HODANJE IMA SVE VEĆU ULOGU NA RADNOM MJESTU?

Moderna medicina nastavlja potvrđivati Ramazinijevu studiju o dostavljačima i krojačima.

Kretanje je zdravo. Steelcase usvaja ovaj moto i posljedično optimizira rješenja koja podržavaju kretanje unutar radnog prostora, potiču sastanke u hodu te nude visinski podesive radne stolove opremljene hodajućim trakama.  Kada se koristi za obavljanje poslova kojima pogoduje sjedenje, ovakav princip sastajanja i radnih mjesta ne samo da dozvoljava zaposlenicima da se kreću tijekom dana, već omogućuje nastavak rada tijekom hodanja – što potiče produktivnost.

UČINKOVIT ”RECEPT” ZA  ZDRAVO PROVEDEN DAN NA POSLU

 • Sjedite u lijepo dizajniranom, ergonomski naprednom stolcu koji nudi veliki raspon zdravih  položaja za sjedenje.
 • Stojite uz visinsko podesivi radni stol između 1,5 do 2 sata na dan.
 • Hodajte i radite barem dio dana.

ZAŠTO JE SJEDENJE VAŽAN DIO DANA?

 • Smanjuje umor.
 • Prenosi opterećenje gornjeg dijela tijela na stolac.
 • Prilagodbom gornjeg dijela tijela stvara se idealan položaj za rad na računalu.

 VRIJEDNOST STAJANJA

 • Povećava dotok krvi i smanjuje mogućnost venske tromboze.
 • Sagorijeva kalorije.
 • Odmor od sjedenja sa smanjenjem statičkog opterećenja.
 • Osvježava i revitalizira.
 • Pospješuje se i ubrzava metabolizam nakon jela.

 NAGRADE  ZA STAJANJE NA POSLU

 • Smanjuje statičko opterećenje.
 • Povećava dotok krvi.
 • Ubrzava metabolizam.
For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije uredske
trendove i rješenja

Newsletter