Lako je misliti da će biti jednostavno odabrati novu uredsku stolicu. No, prave visoko kvalitetne uredske stolice će napraviti ogromnu promjenu u vašem radnom okruženju. Bilo da vam je potrebna uredska stolica za dom ili za posao, uz toliko velik broj dostupnih modela odabir savršene stolice koja će  zadovoljiti sve vaše potrebe – uključujući budžet – može biti pravi izazov.

Kakvu dakle uredsku stolicu trebam? Odgovorili smo na mnoga vaša aktualna pitanja kako biste pri odabiru nove uredske stolice bili informirani i znali što tražite.

Koji sve modeli uredskih stolica postoje?

Uredske stolice su mnogo napredovale od standardnih stolica na kotačiće. Sada postoje stolice za ispravno držanje i direktorske kožne fotelje za maksimalnu udobnost koje su značajna  investicija za vas i vaše poslovanje.

Možemo naći širok spektar modela uredskih stolica. Evo nekih od najčešćih dostupnih:

Uredska stolica na kotačiće

Ove su stolice također poznate kao i pokretne stolice te su vjerojatno prva stvar koja vam padne  na pamet kada pomislite na uredsku stolicu.

Standardne značajke ove stolice uključuju okretne kotače i mehanizam za podešavanje visine, kako bi zadovoljila vaše potrebe. Međutim, napredniji modeli uključuju značajke poput podesivih naslona za ruke, naslona za glavu, podesivih naslona za leđa, lumbalnog potpornja i ergonomski dizajniranog sjedala.

Stolice na kotačiće su pogodne za dom i posao, te su dostupne u širokom rasponu materijala,  od plastičnih stolica s podstavljenim pjenastim sjedalima, do tkanine, mrežaste i kožne presvlake. Te stolice su namijenjene radnicima koji provode puno vremena pred računalom. Ove će stolice pružiti cjelodnevnu udobnost za većinu korisnika, sve dok se ne odlučite za još  kvalitetnije i ergonomske dizajne.

Direktorske fotelje

Direktorske su fotelje ogromne, modernije i udobnije od većine uredskih stolica zbog izduženog  oblika i podstave.

Općenito, direktorske fotelje nude prilagodbu visine, ali ne dolaze s potpuno podesivim leđima, što znači da nisu prikladne za osobe koje provode puno vremena pred računalom.

Dizajnerske stolice

Ove su stolice dizajnirane da izgledaju drugačije. Zahvaljujući elegantnom stilu dostupnom u širokom spektru boja i materijala uklopit će se u bilo koje okruženje.

Jedna od mana ovakvih stolica jest da udobnost ponekad pati zbog toga što se često proizvode od tvrdih materijala poput plastike, mreže, kroma i kože, tako da nemaju ujednačenu podstavu, potporu ni prilagodljivost kao druge uredske stolice. Izgled je često važniji od funkcionalnosti.

Ovakve su stolice pogodne za kraće poslovne pothvate, no u pravilu neće biti dovoljno udobne za cjelodnevnu uporabu. Idealne su za zajedničke prostore poput soba za sastanke i prostora za stanku koji povisuju kvalitetu vašeg radnog prostora.

Koje su prednosti kupovine ergonomske uredske stolice?

Ergonomska stolica je svaka stolica koja je dizajnirana za rad u skladu s ljudskim tijelom, pružajući pravu potporu i poboljšavajući držanje kako bi se udobnost tijekom produženog radnog vremena dovela do maksimuma. Budući da uredske stolice utječu na velik dio naših života, više nego ikad je važno odabrati one koje nam pružaju maksimalnu udobnost. Evo 3 najveće prednosti odabira ergonomske stolice.

  1. Povećana produktivnost – sjedenje u neudobnoj stolici može prouzročiti bolove u leđima pri stalnom kretanju kako biste pronašli udoban položaj za sjedenje, a to može utjecati na vašu koncentraciju.

Ergonomska uredska stolica oblikovana po vašem tijelu omogućit će vam da budete opušteniji i da se koncentrirate na posao, a ne na pronalaženje udobnog položaja.

  1. Bolje držanje i smanjena bol u leđima – ako ste nagnuti nad radnim stolom 8 sati dnevno, to može utjecati na vaše držanje i uskoro ćete početi sličiti Zvonaru crkve Notre-Dame!

Sjedenje u pogrbljenom položaju kroz duže vrijeme veliki je napor za leđne mišiće i ligamente, a rezultat je ozbiljna bol u leđima. Dobra uredska stolica omogućit će vašem tijelu da se prilagodi ergonomskom obliku. Uredske su stolice dizajnirane tako da pružaju potrebnu potporu za leđa i da se mogu prilagoditi svakoj tjelesnoj građi.

  1. Smanjeni zdravstveni rizici – u novijim smo člancima spomenuli da je sjedenje jednako loše za vas kao i pušenje, te da ima slične opasne učinke na vaše tijelo. Loš sjedeći položaj utječe na cirkulaciju krvi u tijelu, što može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka.

Ulaganje u kvalitetnu uredsku stolicu znači smanjenje opterećenja vaših mišića pri sjedenju, a to će omogućiti nesmetanu cirkulaciju krvi u vašem tijelu.