Generacija Z službeno je postala dio radne snage i dolazi sa svojim vlastitim rasponom očekivanja. Allwork.Space je razgovarao s Katie McHugh, direktoricom dizajna i Amy Leigh Hufford, dizajnericom interijera tvrtke NELSON Worldwide, kako bi saznali kako će ova generacija promijeniti radno mjesto.

Izvor: Steelcase.com

Radno mjesto se kontinuirano razvija, nešto što je sasvim prirodno s dolaskom novih generacija u sastav radne snage i odlaskom starijih radnika u mirovinu. Posljednjih nekoliko godina velik dio razgovora na radnom mjestu pripisuje se milenijalcima…, njihovim preferencijama, nezadovoljstvima i uspoređivanju s prethodnom generacijom.

Otvoreni uredi, tjedni happy hour, fleksibilni rasporedi, odvažni namještaj i ležerna odjeća rezultat su ulaska milenijalaca u radnu snagu i zahtjeva drugačiji stil rada. Ali, milenijalci više nisu mlađa generacija radnika; generacija Z službeno je ušla u sastav radne snage i dolazi sa svojim vlastitim rasponom očekivanja.

Generacija Z je prva digitalno nativna generacija, što znači da su odrasli s tehnologijom. Pametni telefoni, društveni mediji, internetska kupovina i neposredna razmjena poruka dio su svakodnevnog života generacije Z od njihovog rođenja.

Naravno, to će utjecati na njihova očekivanja od posla i radnog mjesta. Allwork.Space razgovarao je s Katie McHugh, direktoricom dizajna, i Amy Leigh Hufford, dizajnericom interijera tvrtke NELSON Worldwide kako bi razumjeli ključne razlike između generacije Z i milenijalaca i kako bi se dinamika radnog mjesta mogla mijenjati kako gen Z sve više postaje dijelom radne snage.

Izvor: Steelcase.com

Allwork.Space: Koje su neke od ključnih razlika između generacije Z i milenijalaca?

Katie McHugh i Amy Leigh: Ključne razlike leže u načinu na koji ove dvije generacije komuniciraju, ovisno o njihovom općem odgoju. Iako su milenijalci još uvijek uzbuđeni održavati sastanke i treninge uživo, kako bi učili fizički, zvučno i digitalno, većina „suigrača“ generacije Z preferira učiti elektroničkim putem.

Gen Z je skupina kojoj je puno ugodnije izražavati svoje osjećaje, dok su milenijalci odrasli u vremenu u kojem su se mnogobrojno sakrivali vlastiti aspekti. To je zato što je gen Z odrasla u vrijeme radikalnog individualizma, u kojem im je važnije izražavanje svojih osobnosti i osjećaja.

To ne znači da žele stolove pune sitnica koji simboliziraju tko su – ova generacija obično nosi srce u rukavu i vjeruje u rad koji proizvode i vrijednost koju njihova generacija može dodati tvrtki. Milenijalci osnažuju „suigrače“ generacije Z i vode ih kroz najbolje prakse onoga što je uspjelo u prošlosti i pomažu im razumjeti snagu tima nasuprot individue.

Allwork.Space: Spominjete da se generacija Z radije upoznaje i educira digitalnim putem, kako će to utjecati na dizajn i dinamiku radnog mjesta?

Iako su se neki milenijalci rodili s tehnologijom, većina nije i morala se naučiti prilagoditi joj se tijekom odrastanja. Nekim su milenijalcima pametni telefoni postali popularni u srednjoj školi – no drugima je do tog trenutka bilo već par godina završenog fakulteta. Međutim, širok dobni raspon unutar kategorije milenijalaca otežava utvrđivanje njihovog odnosa s tehnologijom. Za većinu, novi val tehnologije, naime društvene mreže i internetska kupovina, nisu smatrani ključnim dijelom njihova djetinjstva i odgoja.

Međutim, generacija Z je rođena s tehnologijom u rukama – pametni telefoni od malih nogu, sa spoznajom da Internet može pružiti sve što im treba i direktnim promatranjem članova obitelji i njihovog polaganog oslanjanja na tehnologiju kao da je postojala oduvijek.

Stvoriti radno mjesto koje će funkcionirati za one koji i dalje vole predah od tehnologije i koriste više konkretnih, fizičkih alata poput papira, flomastera i, naravno, sastanaka interakcijom lice u lice je jednostavno; uravnotežiti ga s pojedincima koji ne poznaju život izvan tehnologije je ono što stvara izazov.

Izvor: Workdesign.com

Allwork.Space: Prirodno, generacija Z je tehnološki snalažljivija i vođena tehnologijom. Koje su to vrhunske tehnologije koje generacija Z očekuje na radnom mjestu?

Generacija Z željet će bolje načine međusobnog digitalnog povezivanja – to može značiti video komunikacija od kuće, istovremeno rad na istom programu s različitih lokacija (učinkovitiji pristup dijeljenju posla) i korištenje društvenih medija na radnom mjestu kao sredstvo za razmjenu privatnih informacija.

Gen Z također će potražiti inovativnije načine dijeljenja informacija s klijentima – poželjet će se procesi i metode koji pružaju najbolje iskustvo, poput VR-a, stvaranja videozapisa ispred gotovih prezentacija i veća dostupnost fizičke vizualizacije maketa. Generacija Z će htjeti za bilo koga za koga radi – bilo da je riječ o klijentima, većoj tvrtki ili vlastitoj tvrtki – da primatelji njihov rad istinski iskuse prije nego li ga kupe. 

Allwork.Space: Koje ste dodatne sklonosti i interese na radnom mjestu prepoznali od generacije Z?

Iako se milenijalci osjećaju ugodno krećući se naprijed-natrag između rada za svojim stolovima i rada na više društvenom, otvorenom području, saznajemo da je generacija Z više zainteresirana za to da se drži podalje od svog radnog stola – ali i dalje izolirano.

Generacija Z se na tehnologiju kao kanal komunikacije oslanja više nego na bilo što drugo – to ih ne čini asocijalnima; zapravo, oni su najdruštvenija generacija do danas. Ali. oni ne žele iluziju tipičnog uredskog života; njihova je prednost da osjećaju potpunu fluidnost između posla i kuće. Generacija Z traži da svaki prostor omogućava opuštanje i predah i nijansama estetike odiše dizajnirano.

 

Izvor: Workdesign.com