Kažu da dobre ograde čine dobre susjede, zašto onda volimo open-space urede?

Vrlo je vjerojatno da radite u open-space prostoru. Kompanije implementiraju rješenja uštede prostora u nastojanju da smanje troškove, potaknu suradnju zaposlenika te budu u korak s inovativnim poduzetničkim start-up kompanijama. Koji god razlog bio posrijedi, stvarnost ostaje ista – kada nestanu zidovi i pregrade u uredu, zaposleni se suočavaju s novim setom prepreka i prijetnjama njihovoj produktivnosti i učinkovitosti.

Buka i ostale smetnje veliki su izazov na modernim radnim mjestima, a većina kompanija nema razrađenu strategiju koja bi pomogla zaposlenicima da se uspješno suoče sa kaosom, pokazuju rezultati istraživanja na više od 600 rukovoditelja i 600 zaposlenika diljem svijeta. Ova istraživanja nisu strana nikome tko je imalo zainteresiran za takvu vrstu rada.

Problem se također nalazi u neadekvatnoj tehnologiji. Skoro dvije trećine zaposlenih ima problema s tehnologijom, a 39% njih su redovito frustrirani tehnološkim alatima koje imaju na raspolaganju. Obzirom da ljudi sve više rade mobilno, bilo izborom ili kao odgovorom na delegaciju organizacije, kompanije će morati obnoviti strategiju na tom području; trenutno, mnogo zaposlenika nema alate koji su potrebni da bi kvalitetno obavljali poslove van ureda, a pritom 47% njih tvrdi da nadređeni redovno računaju na njihovu dostupnost van radnog vremena.

To predstavlja veliki problem i većina menadžera to ne razumije. Menadžment ponekad podcjenjuje buku u radnom okruženju, a ona itekako utječe na produktivnost i zadovoljstvo radnika. Tek manjina poduzima konkretne mjere kako bi se ti problemi riješili. No većina direktora živi u ‘’svojem svijetu’’, tvrdeći kako imaju vlastite urede i sve potrebne tehnološke alate.

Open space uredi i pritisak stalne dostupnosti stvarnost je modernih ureda i vjerojatno se neće tako skoro mijenjati. Kompanije koje planiraju pomoći zaposlenicima da se lakše snađu u novoj okolini povratno će dobiti sve benefite koje su prvotno i planirali ostvariti takvom odlukom.

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije uredske
trendove i rješenja

Newsletter