Prema Steelcase istraživanju, zaposlenici koji su najangažiraniji na poslu imaju kontrolu nad svojim radnim mjestima.

Visoko zadovoljstvo radnim mjestom pozitivno korelira s visokim angažmanom zaposlenika. Prema istraživanjima kompanije Steelcase, svjetskog lidera za prostorna rješenja, može se zaključiti da zaposlenici koji su vrlo zadovoljni različitim aspektima svojeg radnog mjesta također pokazuju veći stupanj angažmana. Međutim, tek 13% globalne radne snage ima visoku stopu angažiranosti i zadovoljstva na svojem radnom mjestu.

Zaposlenici koji imaju veću kontrolu nad svojim radnim okruženjem, uključujući i pristup privatnim prostorima, pripadaju skupini s visokim stupnjem angažmana na poslu. Razlikovna osobina angažiranih zaposlenika jest da su ovlašteni, i od strane odluka organizacije i prostora koji su im na raspolaganju, donositi odluke gdje i kako će raditi.

Steelcase i tvrtka za istraživanje Ipsos analizirali su podatke prikupljene između 12.480 zaposlenika u 17 zemalja. Sudeći prema studiji, jedna trećina zaposlenika u 17 najvažnijih svjetskih ekonomija je demotivirano.

“Analizirajući ove podatke, najzanimljivije je bilo otkriće da su kontinuirano najangažiraniji radnici oni koji imaju više kontrole nad svojim radnim iskustvom, uključujući veći stupanj koncentracije i rad u timovima bez ometanja”, izjavila je Christine Congdon, direktorica korporativnih komunikacija Steelcase-a.

“Radnici koji su imali mogućnost izbora gdje žele raditi unutar ureda, ovisno o zadacima koju moraju odraditi, bili su spremni na veći angažman.”

Steelcase istraživanje potvrdilo je kako su najmanje angažirani zaposlenici oni u Europi. Francuzi su, primjerice, najmanje angažirani, sa samo 5% ispitanika koji su bili ocijenjeni kao “visoko angažirani”, dok su Njemci i Poljaci najangažiraniji sa značajnih 12 i 13%.

“No to je još uvijek izjednačeno s globalnim prosjekom.” tvrde u Steelcase-u.

Europske zemlje preferiraju “open space” rad, odnosno radno mjesto otvorenog tipa, što je vjerojatno rezultat prostornih ograničenja. Velika Britanija ima najveći broj “open space” radnika – 49% njih tvrdi da im je ured otvorenog tipa, dok je “svjetski prosjek” 23%. Europljani također imaju veću sklonost nomadskom načinu rada, opet zbog mogućih ograničenja u prostoru.

Kvalitetno dizajnirana radna mjesta mogu iskomunicirati strategiju kompanije, brenda i kulture te ohrabriti ponašanje zaposlenika kakvo menadžeri žele u svojoj organizaciji.

Izvor: Steelcase globalno istraživanje: Angažman i Globalno radno mjesto

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije uredske
trendove i rješenja

Newsletter