Rad na daljinu na umu je mnogih danas, posebno u svijetlu zdravstvene krize uzrokovane Corona virusom (Covid-19) i želje da se preispitaju putovanja kao sredstvo za smanjenje ugljičnih otisaka. Za neke je to redovna praksa, ali za mnoge je to novi način rada – i predstavlja nove izazove ako pokušavate raditi u malom prostoru dok žonglirate s obitelji koja je kod kuće.

 

table

 

Ljudi istovremeno otkrivaju prednosti i frustracije rada na daljinu. Upravo zbog naših različitosti, ne postoji univerzalan pristup radu koji će udovoljiti svima, ali možemo uzeti zaključke iz dobrih radnih prostora. Napravit ćete više i osjećati se bolje kada uskladite svoju tehnologiju, prostor i načine rada. Rad od kuće ne bi trebao biti ništa drugačiji od toga.

1.Mislite o onome što vi (i vaši članovi tima) trebate primarno- definirati i držati se određenih granica.

Primamljivo je biti konstantno „uključen“ kada radite od kuće. Drugi doživljavaju boravak kod kuće otežanim za potpunu usredotočenost i produktivnost, zato vam prepoznavanje granica može pomoći održati zdravu i produktivnu ravnotežu. Imajte na umu da svaka osoba ima različite mogućnosti ovisno o faktorima u njihovom životu ili danu. Svakodnevno odlučite organizirati dan i nastojite se pridržavati utvrđenog rasporeda.
Ako niste u blizini svojeg računala, osigurajte si način na koji ćete komunicirati s vašim timom. Dajte svom timu do znanja kada će te biti odsutni i kada se vraćate, posebno kada radite u različitim vremenskim zonama.
Mislite na načine kojima održati odnose na jednakoj razini i dok radite kod kuće. Razmislite o stvaranju grupnog chata za interakcije tijekom stresnih trenutaka ili jednostavno dijeljenja dobrog memea.

 

woman-yellow-chair

 

2.Dogovorite se na koji način ćete zajedno raditi

  • uspostavite dnevna virtualna povezivanja tima kako bi se rad lakše odvijao
  • odaberite prikladne alate kojima ćete razmjenjivati poruke, video pozive, dijeliti dokumente i datoteke.
  • napravite popis zadataka, pratite napredak i rokove kako bi tim mogao istovremeno izvršavati svoje radne obaveze.

 

3.Izaberite mjesta koja vam odgovaraju

Nemaju svi ured kod kuće, zato razmislite o utvrđivanju određenog teritorija koji će vama signalizirati da to područje koristite kada radite. Raspravite o protokolu s ostalim članovima svog kućanstva oko signalizacije za vrijeme rada, pa čak i ako radite izvan zone koju ste odredili. Ako imate tendenciju fokusirati se teže uz određene zahtjeve vašeg kućanstva, nađite vizualnu granicu kojom ćete se odmaknuti od kućnih distrakcija. Ako nemate mogućnosti akustične smetnje ukloniti zatvaranjem vrata, slušalice će postati vaš novi najbolji prijatelj!
Mijenjajte položaj svoga tijela. Nađite različite načine i mjesta kojima ćete mijenjati tjelesni položaj tijekom cijelog dana. Sjednite, ustanite, prošetajte- aktiviranje tijela aktivira mozak i omogućava vam normalno funkcioniranje. Stambeni namještaj nije uvijek dizajniran da bude optimalan za rad, zato probajte izbjeći neispravno svijanje vrata i naginjanje preko stola.
Ako vi ili netko iz vašeg tima iznenada trebate raditi kod kuće, trebat će vremena da se uspostave novi ritmovi i prakse. Rad od kuće zvuči dovoljno jednostavno, pa čak i poželjno, ali kada radite sami danima ili tjednima, možete se osjećati izolirano i ostati teško povezani sa svojim članovima tima. Kad stvorite zdravu rutinu, učinkovito mjesto za rad i koristite tehnologiju za posao i održavanje odnosa, bit ćete produktivniji i osjećati se uspješnije.

Izvor: https://www.steelcase.com/eu-en/research/articles/topics/working-from-home/suddenly-working-home/