Novi proizvodi omogućavaju kreiranje prekrasnih prostora koji istovremeno ispunjavaju kriterij smanjenja buke

Akustičke ploče i dizajn interijera konačno su u prijateljskim odnosima. Predugo se pri odlukama vezanim uz dizajn, bilo u novim ili obnavljanim prostorima, zanemarivao utjecaj na uho. Akustičari i pružatelji usluga izvješćuju kako su velika većina njihovih radova prepravci, s čestim pozivima od korisnika da „poprave njihovu akustiku“. Međutim, ovo je najgori trenutak za pokušaj smanjivanja buke. Opcije su ograničene i često skuplje nego u slučaju kad uzmemo u pbzir akustiku tijekom dizajniranja i izgradnje.

Dobre su vijesti to da graditelji postaju sve svjesniji važnosti akustike, a industrija pruža dizajnerima sve više opcija za rješenje problema s akustikom.

Akustičke ploče su se prije smatrale prikladnima samo za velike komercijalne prostore poput auditorija i kazališta, bazena i sportskih kompleksa, zračnih luka i škola. I s obzirom na ove primjene, veliki kvadratni ili pravokutni oblici koji su uglavnom bili dostupni bili su učinkoviti – ne prekrasni, ali svakako učinkoviti.

No u današnje vrijeme, mnogo se toga mijenja u području akustike interijera, uključujući tri ključna trenda:

1. Interijeri su bučniji

Trendovi u dizajnu tijekom posljednjih nekoliko godina doveli su do povećanja razine buke u svakodnevnim mjestima gdje ljudi rade, druže se i žive. Otvoreni uredi uklonili su zidne barijere koje su ranije služile za zadržavanje buke. Restorani su uglavnom zamijenili meke materijale koji upijaju buku, kao što su tepih i platno s reflektirajućim tvrdim drvetom, betonom, staklom i metalima. Čak i u modernom dizajnu doma postoji više površina koje reflektiraju buku, pogotovo kod modernih prostranstava suhozida i stakla.

2. Svijest o štetnim utjecajima neželjenih zvukova raste

Razumijevanje utjecaja akustičkog okoliša sve je prisutnije. Međunarodni standard dobre gradnje, uveden u rujnu 2015. godine, ističe da loša akustika negativno utječe ne samo na udobnost već i na ljudska tijela, preko kardiovaskularnog, endokrinog, imunološkog i živčanog sustava! Na poslu, organizacije prepoznaju troškove sniženja produktivnosti i blagostanja, koji proizlaze iz buke. U društvenim situacijama, buka sprječava razgovor i udobnost.

steelcase furniture Elegant Pin by Bogusz Parzyszek on QIMS

3. Ponuda akustičkih proizvoda je veća i privlačnija

Tijekom povijesti, dizajneri su oduvijek frustrirani kompromisima koje moraju raditi između zvučnih i lijepih interijera. U svim manjim prostorima u kojima su neophodne akustičke izmjene, vizualni je utjecaj ploča još važniji. Potreba za kompromisima se također mijenja malo po malo, uz uvođenje novih proizvoda i kreativnost samih dizajnera u razvoju akustičkih instalacija.

Akustičke ploče postavljene na zidove i/ili stropove mogu napraviti razliku između nepodnošljive prostorije i funkcionalnog, lijepog prostora.

Postoji nekoliko načina kako učiniti zvučne panele lijepima, a da ostalnu u skladu s vizijom dizajna. Ponuda proizvoda, razmatranja položaja ploča i kreativni pristupi dizajnera mogu poboljšati dizajn te istovremeno udovoljavati ciljevima smanjenja buke.

Ponuda proizvoda

Uobičajene, dva inča široke akrilne ploče omotane tkaninom, i dalje se često preporučuju te se koriste u većini interijera. Međutim, tržište je prepuno alternativa, a sada su se mogućnosti dizajnera za akustičke prerade proširile daleko iznad uobičajenih ravnih površina i pravih kuteva čvrstih ploča.

Kao što je to često slučaj u dizajnu, Skandinavske zemlje su daleko ispred ostalih. Mnoge uzbudljive linije sada dolaze iz Švedske i Finske, a inovacija se proširila i na druge zemlje, uključujući Belgiju, Italiju itd.

Akustičke ploče dostupne su u većem broju materijala, poput filca, pjene i melamina, te u različitim oblicima, od ravnih do zakrivljenih, cilindričnih i onih inspiriranih prirodom. Svaki veliki dizajnerski sajam kao da uvodi lijepe alternativne akustičke proizvode, za zidnu, stropnu i samostojeću primjenu.

Postoje čak i akustički upijajuća rasvjetna tijela! Brzo online pretraživanje poput „ukrasne akustičke ploče” – putem Googlea, Pinteresta ili Instagrama – pokazuje koliko se sektor razvija.

Razmatranja pložaja

Akustičari ili dobavljači proizvoda mogu nam dati savjete o najučinkovitijim područjima ureda koja su na meti akustičkog udara. Stropni elementi mogu biti obješeni i šareni za vizualni interes ili neprimjetno ugrađeni u ravnini i neutralni u boji. Položaj na zidu obično je sličan umjetnosti, s donjim rubom otprilike oko razine očiju, oko pet stopa iznad poda.

Zatim nastupaju dizajnerska rješenja. Konvencionalne ploče mogu se rezati na gotovo bilo koju veličinu i različite oblike unutar rešetke od četiri puta osam stopa, a zatim se rasporediti ili grupirati kako bi se stvorila konfiguracija.

Neke od ukrasnih ploča koje se sada nude imaju jedinstvene montažne konfiguracije koje omogućuju jednostavnu preraspodjelu po zidovima, te osvježenje instalacije promjenom kombinacije boja ili čak ukupnog oblika i položaja.

Dizajnerske mogućnosti

Unutar ponude konvencionalnih ploča, velik broj tkanina podržava bilo koju shemu boja. Teksture tkanina kreću se od finih tkanina do platna. Doslovno! Ploče u jednom kafiću omotane su s vrećicama koje su se koristile za prijevoz zrna kave!

Današnji visokokvalitetni procesi printanja digitalnih tkanina omogućavaju da zvučne ploče postanu „platna“ na zidu za zapanjujuće fotografije, umjetničke reprodukcije ili smislene poruke. U restoranu se mogu prikazati neke lijepe fotografije atraktivnih stavki s menija, kako bi potaknuli želje svojih gostiju.

Jedan od najnovijih proizvoda koristi osnovni pravokutni akustički panel i oblikuje trodimenzionalnu sliku na površinu: brojeve i slova za igraonicu, korporativne logotipove za urede ili apstraktna cvjetanja za kućne potrebe.

Povećanje svijesti o potrebi dobrog akustičkog okruženja, uz širi raspon rješenja i kreativnost dizajna dovodi do više prostora koji su prekrasni i vizualno i akustički. Posavjetujte se s akustičkim stručnjacima tijekom faze projektiranja kako biste osigurali da projekti budu ugodni u svakom pogledu.