Dizajn se vrti oko rješavanja problema, a jedan od najvećih problema s kojim se radnici susreću u današnje vrijeme je rastresenost.

Svako ljudsko biće žudi za strujanjem u koje se može uroniti, na način da nas ono što radimo ispunjava energijom i zadovoljstvom – pa čak i radošću – od zadaće do zadaće. Međutim, svi se susrećemo s istim problemom, a to je činjenica da nas je lako omesti.

Neke od smetnji s kojima se suočavamo su nam urođene. Baš kao što žudimo za strujanjem, programirani smo i da tražimo ono što je novo i neistraženo. Privlače nas glasovi iz gomile i pokreti u perifernom vidu – jednostavno im ne možemo odoljeti. Naše nas emocije mogu motivirati i potaknuti na djelovanje, no svejedno se brinemo kada osjetimo da gubimo kontrolu nad našom okolinom. Ponekad su najveća distrakcija s kojom se suočavamo unutarnja djelovanja naših vlastitih umova.

Okruženja u kojima radimo i učimo također su puna smetnji: neudoban položaj, previše informacija, ljudi koji nas okružuju, buke. Neki od podražaja koji s jedne strane donose život i energiju okolini, s druge strane mogu biti pogubni.

RADNA POSTAJA BRODY™ 

Periferni vid naših ranih predaka iznimno se precizno razvio kako bi mogli otkriti kretanje potencijalnih predatora. Nije ni čudo da si danas na radnim mjestima i kampusima ne možemo pomoći da ne pogledamo tko se našao u našem perifernom vidu. Delight u svojoj ponudi ima visokokvalitetno rješenje koje poboljšava koncentraciju. Radna postaja Brody™ zamišljena je kao mikrookruženje koje odgovara tom prvobitnom ljudskom nagonu te poboljšava fokus na zadatak.

Tipični namještaj za dnevni boravak brzo može postati neudoban, jer nije dizajniran za rad na prijenosnim računalima ili mobilnim uređajima. Na kraju završimo pogrbljeni iznad zaslona s bolnim vratovima i ramenima. Dizajnerski tim je riješio ovaj problem određivanjem savršenog kuta sjedenja – možemo biti u opuštenom položaju, ali na način da bez problema obavljamo poslovne zadaće, pomoću pokretne površine koja nam omogućuje da si približimo uređaje koliko god nam je potrebno.

Shvativši da je potraga za utičnicama među glavnim smetnjama, dizajnerski tim prihvatio je izazov osmišljanja rješenja ovog problema, dakle izvora napajanja koji je jednostavan, lako pomičan, da se po mogućnosti može skloniti ako smeta i da je financijski isplativ. Rezultat: Thread™, ultra-tanak sustav za distribuciju električne energije odobren od strane tvrtke U. L., a može dosegnuti mjesta na kojima uopće nema utičnica.

Znanstvenici iz kompanije Steelcase promatrali su studente i radnike koji su žrtvovali udobnost i kontrolu za potrebe svojih uređaja. Učionice, ovisne o izvorima napajanja, pretvorile su se u mrežu produžnih kablova.

Izvor: https://www.steelcase.com/eu-en/research/articles/topics/privacy/designing-for-distraction/

Autor: James Ludwig