Ako ste ikada radili u bučnoj uredskoj atmosferi, vjerojatno ste se suočili s brojnim svakodnevnim smetnjama, bilo da je to pričljivi kolega, glasni zvukovi mobitela ili radio.

Zapitajte se. Koliko puta ste se morali izolirati da biste obavili važne zadatke?

Mnogi uredi prihvate “open space” način rada kako bi poboljšali međusobnu suradnju, no pri takvoj kolaborativnoj atmosferi, individualno radno mjesto otvorenog tipa može biti ozbiljno ugroženo.

Open-plan office: 60–65db

“Open Space” ured: 60–65db

Veliki je izazov mnogih kompanija održati ravnotežu efikasnih “open space” radnih mjesta bez da se kompromitira dobrobit i produktivnost zaposlenog pojedinca.

Uredi otvorenog tipa  su “kolijevke” buke; od lupkanja po tipkovnici, do uredskih tračeva i zvonjave mobitela…

Ponekad, akustika može imati značajan utjecaj na kratkoročnu produktivnost, što može rezultirati dugoročnim negativnim utjecajima na dobrobit zaposlenih te, u konačnici, prihode kompanija.

Prema istraživanju ISPOS-a, utvrđeno je da zaposleni koji rade u “open space” prostoru, izgube 85 minuta dnevno zbog različitih smetnji.

Akustična rješenja obiluju jednostavnim tehnikama koje menadžeri mogu iskoristiti za maksimalnu ergonomičnost radnih mjesta svojih zaposlenih. Tehnološke inovacije, primjerice, zvučno apsorbirajući pregradni paneli, mogu smanjiti buku u izdvojenim zonama, a postavkom tepisona umjesto tvrdog poda, apsorbiraju se neželjeni zvukovi i reducira jeka.

Ideja daljnjeg maksimiziranja “open space” radnih mjesta za još više zaposlenika i dalje je najveći izazov s kojim se suočavaju dizajneri.

Kako bi “open space” radna mjesta bila zaista idealna za kolaboraciju s kolegama, radna atmosfera mora biti krajnje usavršena, i to na način da je prilagođena svima.

Zapamtite, postoji mnogo različitih načina za poboljšanje akustičnosti prostora. Primjerice, stvaranjem izdvojenih radnih zona pomoću pregrada, zvučnim izoliranjem konferencijskih dvorana te korištenjem materijala za apsorpciju i odbijanje zvukova od radnih stolova.

Pametnim promišljanjem o uredskom dizajnu i izboru materijala, način na koji promatramo svoje radno okruženje može se drastično promijeniti za sve nas.