I vi možete biti produktivniji. Jednostavnim malim koracima ostvarite veću produktivnost na radnom mjestu. Prepoznajte najveće neprijatelje produktivnosti.

1. Sjedenje u kabini

Rad u kabini ili ”kocki” može stvoriti osjećaj klaustrofobije. Ako vam se čini da se strop i zidovi približavaju, ustanite i izađite iz ureda. Prošećite ulicom i uhvatite malo sunca ili, ukoliko ste ograničeni vremenom, već i krug oko ureda može djelovati opuštajuće.

2. Preglasni kolege

Iako radni prostor može imati svoja ograničenja, menadžeri mogu pomoći svojim zaposlenicima na način da budu fleksibilniji. Nije svaka osoba jednako efektivna u uredu otvorenog tipa, stoga za takve situacije treba osigurati odvojene prostorije ili konferencijske dvorane – kako bi se u njima moglo povremeno osamiti. Ako vaši zaposlenici smatraju da su najproduktivniji radeći od kuće ili u kafiću u prizemlju, dopustite im. Ukoliko se pak sve navedeno izjalovi, tu su uvijek slušalice.

tired-800x352

3. Sastanci

Ako imate dojam da vaši sastanci ne vode nigdje, zastanite na trenutak i preispitajte se. Prije svakog sastanka, uvjerite se da su svi učesnici upoznati s tematikom. Budite konkretni oko onoga o čemu se raspravlja, koji su željeni rezultati i osigurajte da se vaši kolege osjećaju ugodno dok postavljaju pitanja i iznose ideje. Počnite i završite sastanak na vrijeme i svakako ga zaključite dobrim planom.

4. Čavrljanje s kolegama

Dobro je uživati u neformalnom čavrljanju s kolegama. U mnogim slučajevima, više vremena provodimo s kolegama na poslu nego s prijateljima i obitelji. Prepričavanje kako vam je protekao vikend dok čekate kavu ili nekoliko minuta razgovora o omiljenoj TV emisiji ili knjizi neizostavan je dio poslovne kulture. Vicevi mogu učiniti da napeto vrijeme prođe malo brže. Samo pripazite da ne čavrljate previše.

talking-800x352

5. E-mail

Svi možemo biti mnogo produktivniji u razmjeni e-pošte. Vrijeme koje provedemo organizirajući naše poštanske sandučiće svakako bi se moglo iskoristiti za druge važnije aktivnosti. No kako možemo učiniti da naizgled nepremostivi dnevni zadatak radi za nas? Svaki dan možete izdvojiti istu količinu vremena kako biste se usredotočili samo na odgovaranje na e- mailove. U pisanju e-mailova treba biti kratak i jasan. Odjavite se sa svih spam mailova koji vam stižu u ulazni sandučić e- pošte. Ukoliko je zahtjev mali, možda ima smisla da porazgovarate uživo sa svojim kolegom.

6. Društvene mreže

Društvene mreže su zabavne i mogu biti odličan način da se povežete sa drugim ljudima u industriji, ali postoji vrijeme i mjesto za to. Ako radite na projektu, zapitajte se da li je zaista potrebno da vam sa strane budu otvorene rođendanske fotografije vaše sestre (odgovor je vjerovatno ne). Za one koji se ne mogu suzdržati, možda je site blocker potrebno rješenje.

social-media-800x352

7. Internet

Ako uhvatite sebe kako brišete povijest pretraživanja više od nekoliko puta tijekom radnog tjedna, možda biste trebali razmisliti kako koristite svoje radno računalo. Sačuvajte online kupovinu ili plaćanje kreditnom karticom za slobodno vrijeme. Za menadžere, a ovisno o potrebama vašeg poslovanja, uvijek možete uzeti u obzir blokiranje stranica koje bi mogle biti ometajuće ili štetne, ali morate ustrajati u svojoj odluci. Možete zamoliti vaše zaposlene da obavljaju osobne poslove u vrijeme pauze. Pritom budite sigurni da ste jasni i dosljedni u svojim očekivanjima.