Trend „druge prirode“ označava trend „biljnog i biofilnog dizajna“ koji dostiže svoj vrhunac, točku u kojoj se „modernost“ trenda nadilazi i gdje ovakav pristup postaje trajno ugraviran u dizajnersku filozofiju kulture, čime se polako prihvaća kao norma. Biofilni dizajn, zajedno s biljkama koje su dio ove filozofije, pretvorio se u standardnu praksu koja će se prenositi generacijama kao nužnost temeljena na dizajnerskim konceptima kao što su prozori ili stepeništa u dizajnu zgrada.

Da ga šira zajednica nije toliko prihvatila i utemeljila unutar kolektivne kulturalne svijesti, biofilni dizajn ne bi doživljavao uspjehe kakve doživljava danas. Svi objekti, od uredskih zgrada i hotela do šoping centara, uključili su „zelene zidove“, biljke, drveće ili cvijeće u svoje unutarnje ili vanjske okoline.

Uključivanje ovog trenda na popis za 2019. označava više od puke izjave o temeljnoj moći biljaka. To je također dokaz da se arihtektonski i interijerni okviri, povezani s dizajnom, nastavljaju razvijati na nove i fantastične načine. Ovo je ohrabrujuća situacija za one koji rade u uredskim zgradama. Dizajni budućnosti napokon uzimaju u obzir potrebe onih koji rade unutar četiri zida uredske zgrade.

Trend koji preferira „zeleni“ dizajn interijera evoluirao je iz puke modne izjave u gotovu nužnost u ekonomiji dizajna. Interaktivni uvod u biofilni dizajn imat će vam priliku predstaviti globalni stručnjak na području održive arhitekture i dizajna interijera, Oliver Heath. Suradnja kompanije Interface i Delight Office Solution Hrvatska najavljuje vam dolazak globalnog stručnjaka na području održive arhitekture i dizajna interijera, o čemu više informacija donosimo uskoro.

Ali što je biofilni dizajn? On u svojoj srži koristi prirodu kao arhitektonski okvir, putem kojeg kombinira prirodne uzorke i oblike s izgrađenom, umjetnom okolinom. To se radi pomoću posebne teksture, uzoraka, prirodnog osvjetljenja i biljaka.

Karakteristike trenda „druge prirode“:

– posjedovanje WELL certifikata

– posjedovanje Fitwel certifikata

– posjedovanje LEED certifikata

– živi, zeleni zidovi

– biljke

– prirodni materijali – korištenje drva i kamenja za stvaranje uzoraka nalik onima u prirodi

– prirodno osvjetljenje

– toplinska udobnost i visoko-kvalitetan sustav ventilacije

– vizualne poveznice s prirodom

Izvor: https://www.ambius.com/blog/office-design-trends-to-watch-out-for-in-2019/

Autor: Zack Sterkenberg