Kada ste startup firma s ograničenim novčanim sredstvima, čini se primamljivo uložiti sav novac u oglašavanje i opremu, a štedjeti na uredskom namještaju.

Opremanje ureda može se činiti nebitnim, posebno ako ga vaši klijenti neće vidjeti. A ako radite od kuće, stol u blagovaoni čini se kao najlogičnije rješenje.

Međutim, kad govorimo o opremanju ureda nije bitna samo estetika. Ako zgrabite bilo koji komad namještaja koji vam je u tom trenu pri ruci te ga bez promišljanja i organizacije bacite bilo gdje u vašem uredu, možete znatno naškoditi općoj produktivnosti.

Da biste poboljšali vaš vlastiti i učinak zaposlenika, morate poduzeti mnogo više od kupovine udobnih stolica. Morate misliti o razmještaju ureda u zgradi, o opremanju namještajem, dostupnosti potrebne opreme, rasvjeti, radnim stolovima, sobama za sastanke, privatnosti i mnogim drugim faktorima.

Kako možete stvoriti jako učinkovit ured? Prvi korak je rješenje problema tko će gdje sjediti. Dani hijerarhijskih poredaka i njihovih manifestacija u dizajnerskim rješenjima su gotovi. Sve se više firmi okreće idealu fleksibilnih radnih okruženja, koja su idealna za manje firme gdje na primjer vlasnik ujedno i radi kao prodavač.

Zahvaljujući današnjem naglasku na team-building, dizajn poslovnog prostora odmiče se sve dalje od velikog broja manjih rascjepkanih ureda prema ogromnim prostorima gdje cijeli timovi zaposlenika mogu raditi skupa. Dok opremate svoj poslovni prostor, uzmite u obzir tko s kime radi i koji zaposlenici dijele koje resurse. Ako te ljude grupirate sukladno ovim faktorima, potaknut ćete njihovu produktivnost.

Uz povećanje vlastite, i produktivnosti zaposlenika, vaš ured može funkcionirati i kao marketinški alat ako vam klijenti dođu u posjet.

Razmislite o tome što će posjetitelji vidjeti kada stignu. Hoće li ih bombardirati buka iz jednog od odjela pored ulaza? Ili će vidjeti mnogo zatvorenih vratiju i dobiti dojam da se nikakve aktivnosti ne odvijaju u vašoj firmi?

Posjetitelji ne bi trebali biti zasuti kaosom dok hodaju vašom zgradom, ali trebali bi vidjeti znakove života i dobiti uvid u dnevne aktivnosti koje se odvijaju u vašoj firmi.

Iako je prije smatrana popularnim europskim načinom za izvlačenjem gomile novca od vlasnika firmi, ergonomija je u zadnje vrijeme zaradila poštovanje.

Jednostavno rečeno, ovaj se termin odnosi na dizajn i razmještaj namještaja i prostora na načina da odgovara prirodnim kretnjama ljudskog tijela. Ergonomija može pridonijeti tome da se vi i vaši zaposlenici zaštitite od ozljeda s kojima se stalno susrećete, a posljedica su tipkanja ili saginjanja. Također, može spriječiti uobičajene probleme, poput boli u leđima koja često koči poduzetnike i njihove zaposlenike.

Buka je jedan od najvećih problema u mnogim uredima. Jedan dobar način za smanjiti buku je pokriti kompujterske pisače s nekakvim štitom. Pokrivanjem pisača možete smanjiti buku za preko 90% te u skladu s tim povećati koncentraciju.

Kupujte podesive stolice. Uvjerite se da vam pozicija stolova i stolica koju izaberete omogućava da vam vršci prstiju, gornji dijelovi zapešća i podlaktice stoje u ravnoj liniji dok radite na kompjuteru.

Još jedan često zanemarvian problem je rasvjeta. Previše ili premalo svjetla uzrokuje naprezanje očiju i umor, što smanjuje produktivnost. Da smanjite isijavanje, stavite filtere na kompjuterske ekrane.

Uvijek isprobajte namještaj prije nego ga kupite. Sjednite u stolicu i uvjerite se da je udobna, sjednite za stol i uvjerite se da vam odgovara po visini. Također provjerite funkcioniraju li stol i stolica skupa i imate li dovoljno prostora za noge.

Kad kupujete namještaj, tragajte za čvrstom konstrukcijom, posebno kad su u pitanju stolovi. Bolja opcija za one koji su ograničeni sredstvima je da kupuju korišteni uredski namještaj.

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije uredske
trendove i rješenja

Newsletter