Radnici točno znaju što ne žele na poslu – a to su isprazni, jednolični prostori u kojima ideje umiru.

U stvari, nedavno istraživanje koje je Steelcase proveo na uredskim radnicima diljem svijeta pokazalo je da iako 77% ljudi ima vlastito, određeno radno mjesto, velika većina – čak 87% – provodi dva do četiri sata dnevno radeći negdje drugdje. U ovom članku saznajemo odgovore na pitanja: Zašto se zaposlenici miču od svojih stolova? Koje vrste prostora traže? Je li dovoljno dodati nekoliko modernih detalja u prostor kako bismo zaposlenicima osigurali radno mjesto kakvo žele?

Uspostavilo se da je monotonija snažan pokretač promjena – nešto više od polovice ispitanika (51%) reklo je da im treba bijeg od rada na jednom te istom mjestu, bilo da su sami ili s drugima. Također, voljeli bi imati prisnije odnose s kolegama, a čak 43% ispitanika vjeruje da neformalni prostori mogu pridonijeti izgradnji povjerenja.

SNOVI I STVARNOST

U današnje vrijeme, zaposlenici daju prilično loše ocjene pomoćnim prostorima koje im njihove kompanije stavljaju na raspolaganje. Odlučili smo dublje analizirati i saznali smo koja je pozadina tako loših ocjena:

DOB KAO JEDAN OD FAKTORA

Mlađe i starije generacije složne su oko jedne stvari – svi vole neformalne prostore i koriste ih na dnevnoj bazi. No valja napomenuti da ih koriste iz različitih poriva. Mlađe generacije odabrat će zalogajnicu ili kafić za projekte na koje se moraju jako dobro fokusirati, a starije će generacije takva mjesta koristiti za suradnju i socijalizaciju.

Pripadnicima mlađih generacija saloni služe kao privatni prostori, a starijima kao prostori za socijalizaciju. Također, mlađi će zaposlenici koristiti širok spektar neformalnih prostora i prilagođavati namještaj svojim potrebama, dok će stariji češće birati omiljena mjesta i isključivo njih koristiti. Što se tiče namještaja, stariji zaposlenici ga najčešće neće uopće pomicati.

Sta radnici zele?

ŠTO VIŠE, TO BOLJE

Ovo nas ne bi trebalo iznenaditi: tvrtke koje nude više ležernih, nadahnjujućih prostora, doživljavaju se značajno naprednijima od onih koje to ne čine.

HIJERARHIJA UREDSKIH POTREBA

Isto kako imamo osnovne potrebe u životu, poput hrane, vode i sigurnosti, tako imamo i različite potrebe kad smo na poslu. Ako od zaposlenika očekuju napredak, organizacije im moraju omogućiti pristup tehnologijama, velik raspon prostora pogodnih za različite vrste rada i dozvolu za upotrebu tih prostora.

Prema istraživanju, većina organizacija omogućava zaposlenicima samo tehnologiju i dozvolu za rad u neformalnim prostorima. Ali ono što nedostaje je niz prostora koji podržavaju fizičku, kognitivnu i emocionalnu dobrobit zaposlenika i u kojima oni žele raditi.

Izvor: https://www.steelcase.com/research/articles/topics/trends-360/what-workers-want/

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije uredske
trendove i rješenja

Newsletter