Planiranje prostornog uređenja i strategije uštede koje uključuju otvorene urede (”openspace”) i hot-desking mogu utjecati na zadovoljstvo i angažman na radnom mjestu, pokazuju nova istraživanja kompanije Steelcase, svjetskog lidera u optimizaciji uredskog prostora.

Primjerice, zaposlenici Velike Britanije daleko su ispod globalnog prosjeka u gotovo svim parametrima zadovoljstva na radnom mjestu, od čega 59% zaposlenih navodi nedostatak kontrole nad svojom radnom okolinom, 43% probleme s koncentracijom, a 50% nemogućnost rada bez ometanja. Ova tri faktora pokazala su se ključnima u njegovanju angažirane i zadovoljne radne snage.

Steelcase studija – rezultat podataka prikupljenih među više od 12,000 zaposlenika u 17 zemalja temeljem globalnog istraživanja tvrtke Ipsos – pokazala je da gotovo polovica (49%) zaposlenika u Velikoj Britaniji radi u otvorenih uredima; gotovo dvostruko više od globalnog prosjeka (23%). Pritom gotovo 1 zaposlenik na njih 5 (17%) nema fiksno radno mjesto – zahvaljujući hot-deskingu ili nomadskom načinu rada – u usporedbi sa samo 8% na globalnoj razini.

Uzimajući u obzir cijene nekretnina u Velikoj Britaniji – posebice u Londonu, među najskupljima u svijetu – uredi otvorenog tipa i hot-desking isprobani su i provjereni načini održavanja troškova. Rad u otvorenom uredu garantira maksimalnu iskoristivost prostora, bez potrebe za dodatnim zidovima ili pregradama. Hot-desking omogućuje kompanijama da u konačnici zadrže manje prostora ohrabrivanjem zaposlenika za rad na daljinu.

No pokazatelji jasno upućuju na nezadovoljstvo radnika u Velikoj Britaniji, koji rangiraju među najnižim razinama involviranosti i stupnjem zadovoljstva u svijetu, na ljestvici 12 od 17. Samo 29% zaposlenika posvećeni su svojem poslu, u usporedbi s globalnih 34 % te čak 53 % u Indiji, 44 % u Meksiku i 44 % u Južnoj Africi.

“Dok otvoreni uredi i hot-desking imaju svoje prednosti, postoje dokazi da istovremeno pridonose slabijem angažmanu i nezadovoljstvu na radnom mjestu u Velikoj Britaniji, i to ograničavanjem kontrole zaposlenika nad njihovom radnom okolinom,”tvrdi Bostjan Ljubic, VP Steelcase UK & Ireland. “Kontinuirano nalazimo da su najangažiraniji zaposlenici oni koji imaju više kontrole nad svojim radnim okruženjem, uključujući sposobnost koncentracije i rad u timovima bez da budu ometani. Kako bi se omogućile ove potrebe, poslodavci moraju osigurati različitost radnih prostora, uključujući privatne zone, sobe za sastanke i neformalne zone za odmor, kako bi odgovarali različitim stilovima i načinima rada.”

Globalna istraživanja pokazuju da gotovo 9 od 10 (88%) visoko angažiranih zaposlenika navodi fleksibilnost u načinu i mjestu gdje rade. Daljnjih 88% visoko angažiranih zaposlenika tvrdi da se lako koncentriraju, a 94% da mogu raditi u timovima bez ometanja.

“Istraživanja pokazuju da su angažiraniji zaposlenici ujedno i produktivniji, inovativniji i privrženiji, no mnoge kompanije i dalje ne uspijevaju riješiti širok spektar faktora koji utječu na angažman – uključujući dizajn radnog mjesta,” nastavio je Ljubic. “Svaki zaposlenik je drugačiji, kao što su različite radne funkcije i radni dani – stoga radna okolina mora biti prilagodljiva ovim promjenjivim potrebama. Naša istraživanja pokazuju da je različitost radnih prostora, dizajniranih za različitost radnih stilova pritom kombiniranih s odgovarajućom tehnologijom, najučinkovitiji pristup kompanija koje žele napredovati.”

Bob Seddon iz BIFM instituta (British Institute of Facilities Management), komentira:
“Osmišljavanje radnih prostora za kompanije visokog učinka mnogo je više od vježbe za optimizaciju korporativnih troškova nekretnina. Kulturalni, fizički i tehnološki aspekti radnih okruženja svi imaju utjecaj na ishodišni performans kompanije, s potencijalom za poboljšanje produktivnosti, dobrobiti i zadovoljstva zaposlenika. Ovi utjecaji mogu nadmašiti ”ulaznu uštedu” kompanije, čineći vrijednim ulaganje u veće i različite radne prostore. BIFM institut nastoji promicati Facility managere (FMs) (Menadžere za upravljanje i održavanje nekretnina) kao lidere u području optimizacije radnog mjesta. Stoga pozdravljamo ovu novu studiju koja dokazuje da trenutni način razmišljanja oštećuje naše kijente i zaposlene.”

O ovoj studiji

Steelcase i Ipsos partnerstvo utemeljeno je kako bi se dokazao pozitivan utjecaj radnog mjesta na angažman zaposlenika. Ova studija provedena je u 17 zemalja na 4 kontinenta između 12,480 ispitanika-uredskih radnika kako bi se shvatile razlike i sličnosti između zemalja i kultura. Ovo besprimjerno istraživanje mjerilo je relevantne dimenzije u angažmanu zaposlenika i zadovoljstva na radnom mjestu. Steelcase je sintetizirao podatke u ovoj studiji sa svojim stalnim kvalitativnim istraživanjima kako bi se došlo do spoznaja o globalnom radnom mjestu i ljudima na poslu.