Nije tajna da boja može utjecati na to kako se osjećamo i percipiramo prostore. Primjenom učinkovite upotrebe psihologije boja u dizajnu ureda možemo stvoriti prostore koji promiču različite načine rada, smanjuju stres i zaposlenicima omogućavaju da se osjećaju kao kod kuće.

 

U nastavku donosimo najvažnije savjete iz cijele industrije za primjenu boja u vašem uredu.

Uključivanje učinkovite psihologije boja

Kako ističe Forbes, studije su pokazale da boje ne mijenjaju samo naša raspoloženja, već mogu utjecati i na razinu produktivnosti. Odabir prave sheme boja za vaše radno mjesto neophodno je za dizajniranje prostora koji potiču najučinkovitije načine rada

Pantoneova boja 2020. godine, Classic Blue, tradicionalno se doživljava kao opuštajuća boja, no korištenje različitih temperatura plavog svjetla zapravo može utjecati na zaposlenikovu udobnost i energičnost. Nijanse zelene potiču budnost i pomažu u suzbijanju umora, dok se svijetle, optimistične žute boje tradicionalno nalaze u kreativnim radnim prostorima zbog njihovog zapaženog inspirativnog učinka.

Prema K2spaceu ključ učinkovitog dizajniranja jest osiguravanje da dizajnerski timovi ureda razumiju kombinaciju i odnos između veličine, namjeravane funkcije i kompozicijskih elemenata određenog radnog prostora. Primjerice, crvena boja potiče učinkovitost radnika, ali se ne smije koristiti na velikim otvorenim prostorima.

 

 

Neka bude jednobojna

Jedan od glavnih trendova dizajna koji ove godine očekujemo vidjeti u dizajnu ureda je porast monokromatskih paleta boja. Dezeen predviđa prijelaz s oštrog, skandinavskog modernog stila monokromatskog dizajna prema toplijoj, osjetnijoj dinamici koja se uklapa u radna mjesta.

 

Primjena tople palete sličnih nijansi učinkovit je alat za dizajn, posebno u manjim uredima gdje prekomjerna boja može stvoriti osjećaj neorganiziranosti. Cilj monokromatskog dizajna trebao bi biti stvaranje harmonične teme koja prostor povezuje s čistim, kohezivnim izgledom.

 

Ako razmišljate o primjeni jednobojnog stila u svom uredu, počnite odabirom osnovne boje koja predstavlja prostor na koji će se primijeniti.

Definirajte prostore shemom boja

Kao što ArchDaily primjećuje, zato što svaka boja izaziva različite osjećaje, iskorištavanje ovih različitih psiholoških utjecaja može biti učinkovit način za „razbijanje“ radnog mjesta u različite zone. Kako zaposlenici provode sve manje vremena za svojim stolovima, a sve više vremena krećući se po uredu, radni prostori koji udovoljavaju različitim načinima rada ključni su za produktivnost.

K2space preporučuje usvajanje strategije koja razdvaja ove zone uz pomoć boje. Područja namijenjena kreativnoj suradnji i socijalizaciji mogla bi upotrijebiti svjetlije, živahnije boje kako bi potaknula kreativnost, dok bi zone za tihi rad i fokus trebale imati prigušeniju, opuštajuću paletu. Moderno radno mjesto fleksibilan je i prilagodljiv prostor te paleta boja ureda to trebala i odražavati.

 

 

Pročitajte više o monokromatskom dizajnu, odabiru nijansi za paletu boja vašeg ureda i dizajniranju s Pantoneovom bojom godine na Coalesse blogu.

Izvor: Coalesse.com

 

 

 

 

 

 

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije uredske
trendove i rješenja

Newsletter