U svijetu nakon koronavirusa, emocionalno blagostanje postat će važnije nego ikada prije.

Bez obzira kako će izgledati naši izgrađeni prostori u budućnosti, ima smisla da trebamo posvetiti više pažnje tome kako oni utječu na naše raspoloženje. Unutar područja biofilnog dizajna i psihologije okoliša, sve je veći broj istraživanja koje otkrivaju kako dizajn naših okruženja može utjecati na našu ukupnu kvalitetu života.

S obzirom na to da većinu svog života provodimo u zatvorenom prostoru, možemo li koristiti ovo istraživanje da podržimo emocionalno blagostanje?

 

Krivuljasti oblici oponašaju intrigu prirodnih osjetila i podržavaju dobrobit. Fotografija: Perkins + Will (Interface.com)

 

Što je emocionalno blagostanje i kako za njega dizajniramo?
Emocionalno blagostanje može se definirati kao doživljavanje čestih pozitivnih emocija, raspoloženja i sposobnosti za dostizanje osobno definiranih ciljeva. Doživljavanje zdravog osjećaja emocionalnog blagostanja bio je povezan sa sveukupno povećanom kvalitetom života, učestalijom srećom i čak poboljšanim učinkom učenja. S obzirom na to da gotovo 90% svog života provodimo u zgradama, važno je istražiti emocionalne prednosti koje možemo donijeti dizajnom naših svakodnevnih prostora.

Mnogo je čimbenika koje treba uzeti u obzir poput; osobnih, organizacijskih i kulturnih preferencija. Sustavi poput WELL, FitWEL i ”the Living Building Challenge” rade nadahnjujući posao s djelotvornim pristupima koji podržavaju raznoliku cjelokupnu dobrobit. Uz to, istraživanja blagostanja učestalo ukazuju na poticanje pomnosti, svijesti bivanja u trenutku, i iskustva zahvalnosti kao ključnih elemenata za poticanje emocionalne dobrobiti.

Uključivanje biofilnog dizajna i povezanosti s prirodom se redovito u tim pristupima prepoznaje kao ključna strategija potpore za emocionalnu dobrobit. Da bismo bolje razumjeli kako biofilni dizajn može utjecati na našu emocionalnu dobrobit, pogledajmo što se događa kada ne živimo u sadašnjem trenutku.

Autopilot može biti štetan za naše zdravlje
“Sjećam se trenutka kada je dr Maldrena Chapin, jedna od mojih profesorica na fakultetu, podijelila ideju da donesemo gotovo 50 000 odluka svaki puta kada uđemo kroz vrata!

Naš razred je bio šokiran, ali kada smo kritički razmišljali o tome, izjava se dobro rezonirala. Jednostavan čin prolaska kroz vrata mogao bi uključivati brojna pitanja i odluke. Je li to sigurno? Jesam li sigurna? Jesu li ovo vrata? Gdje se nalazi kvaka? Što trebam učiniti da bih otvorila vrata? Trebam li ukoračiti prvo lijevom ili desnom nogom? Što ja mislim da se nalazi s druge strane vrata?, itd. Sve se to događa u tom trenutku.” Bonnie Casamassima

Da moramo svjesno donositi ove vrste odluka cijeli dan vjerojatno bismo bili ekstremno preplavljeni. U našem visoko stimulirajućem svijetu, naša tijela prelaze u način preživljavanja, dovodeći nas u automatsko ili autopilotsko stanje koje se pri izvođenju akcija koje znamo i radimo učestalo. Prema posljednjim studijama, gotovo polovinu svog života provedemo u autopilotu. Tome dodajte dodatni stres odlučivanja koje je donijela globalna pandemija, a mi potencijalno mentalno i fizičko zdravlje dovodimo u opasnost, a da toga nismo ni svjesni.

Suprotno tome, biti svjesno prisutan povezuje se s pozitivnim učincima poput povećane neurološke aktivnosti, smanjenog stresa i povećane sreće. Pa kako možemo češće izaći iz autopilota i učestalije doći u stanje prisutnosti u trenutku?

 

Dnevna svjetlost, prirodni materijali i velikodušno otvoren prostor stvaraju umirujuće okruženje, istovremeno potičući grupnu distancu na inkluzivniji način. Fotografija: © Cameron Campbell/Integrated Studio (Interface.com)

 

Dizajn s biofilijom za emocionalnu dobrobit

Kada uklopimo biofilni dizajn u svoje zgrade, angažiramo svoja osjetila. Angažiranje naših osjetila izvlači nas iz stanja autopilota i dovodi u sadašnji trenutak.
Biofilni dizajn ima velike koristi za angažiranje naših osjetila i podržavanje emocionalne dobrobiti: smanjenu razinu kortizola (marker reakcije na stres u našem tijelu), povećanu ljubaznost, poboljšani angažman tijekom učenja i veću društvenu povezanost. Osim podržavanja emocionalne dobrobiti, pokazalo se da također pozitivno utječe na financijsko blagostanje organizacije kroz povećanje usredotočenosti i produktivnosti.
Shane Totten, arhitekt i direktor Odjela za istraživanje + obrazovanje u Southfaceu, neprofitni lider sa sjedištem u Atlanti koji promiče održive domove, radna mjesta i zajednice,

“Kada koristite principe biofilnog dizajna u izgrađenom okruženju, njegujete snažan osjećaj povezanosti, osjećaj reda i sigurnosti. Razmišljajući o Maslowljevoj hijerarhiji potreba, ako se ne osjećate sigurno, ne možete težiti višim razinama blagostanja. Biofilija nam omogućava da se osjećamo sigurno, podržano i prisutno. Uz ove potrebe zadovoljene, možemo lakše težiti višim razinama blagostanja, sreće i dostignuća.
Iako je biofilni dizajn najuspješnije integriran kroz kolaborativne pristupe, razmotrite niže vođene istraživačke mogućnosti koje će vam pomoći da počnete koristiti biofilni dizajn za podršku emocionalnoj dobrobiti.

 

Različite postavke koje uključuju pojedinačne mogućnosti sjedenja omogućuju izbor i kontrolu prostora, a da istovremeno potiču vizualnu privlačnost i distanciranje.

 

Integrirajte različite vrste prostora

1.Dizajnirajte niz rješenja koja će podržati evoluirajuće potrebe ljudi. Na primjer, tijekom dana na radnom mjestu prolazimo kroz četiri osnovna načina rada: fokus, suradnja, učenje i socijalizacija. Uključivanje ekosustava postavki u cijelom prostoru pruža ljudima osjećaj izbora i kontrole. Ova autonomija podržava povećanje sreće.

Raznoliki prostori koji osiguravaju prikladno distanciranje mogu obuhvaćati: male prostorije za fokusiranje, prostrane središnje prostore zajednice (koji omogućavaju sigurno zajedničko boravljenje) ili polu-privatne prostore za sastanke srodne radnim stanicama. Ova varijacija potiče dobrobit podržavajući naše raznolike stilove rada i zbližava se s ekosistemom postavki koje se nalaze u prirodi.

2.Dizajn za klijente i zaposlenike integrira niz otvorenih i zatvorenih prostora koji omogućuju jasne preglede prostorija, što pruža perspektivu i osjećaj sigurnosti. Manji zatvoreni prostori kao što su sjedala u kabini i sobe za individualni fokus s poluprozirnim vratima primjeri su utočišta koja pružaju sigurnost i udobnost.

Potaknite privlačno i osjetilno iskustvo

1.Uvesti regionalne fizičke elemente koji nas potiču da zastanemo, isključimo se iz autopilota, i vizualno cijenimo materijal u tom trenutku. Primjeri uključuju lokalno drvo; tepih različitih flora koji odražavaju lokalne prirodne uzorke.; izložene teksture od opeke; zidne akustične ploče; i prirodna vlakna koja odražavaju teksture.
2.Integrirajte intrigantne uzorka poput fraktala koji izazivaju stanje radoznalosti, tajnovitosti i istraživanja. Ovo nam može pomoći da se uključimo u sadašnji trenutak, njegujući poboljšano stanje emocionalne dobrobiti.

 

Drveće hvata promjenljive sjene privlačeći naša osjetila da vide dinamične pomake tijekom dana i godišnjih doba.

 

Slavite kretnje, prolazak vremena i osjećaj mjesta

1. Uključite strategije koje ljudima pružaju pristup sunčevoj svjetlosti tijekom dana. Dnevna svjetlost podržava emocionalnu dobrobit prilagođavajući naše cirkadijanske ritmove – unutarnjeg sata našeg tijela.

2. Uključite ne-ritmičke elemente u pokretu koji tijekom dana dobivaju izravnu dnevnu svjetlost.

Konačno, kako Shane Totten dijeli, “biofilni dizajn pruža paletu koja obuhvaća sva osjetila ljudskih bića na svijetu. Kada se uspješno integrira, biofilni dizajn može nam pomoći u pronalaženju stvarne suštine u naših projektima kao i u nama samima, što nam pruža sigurnost i pripadnost.” Kao što sada znamo, ove temeljne potrebe ključni su stupovi koji podržavaju našu cjelokupnu emocionalnu dobrobit.

Nedvojbeno, naši prostori utječu na nas. Osjećamo to. Znamo to. Praksa biofilnog dizajna za emocionalno blagostanje raste, a dosadašnji rezultati istraživanja pokazuju rastuće mogućnosti. Najinspirativnije je da imamo mogućnost korištenja ovih istraživačkih uvida kako bi pozitivno utjecali na one koji uče, rade, žive i na kraju napreduju u prostorima koje imamo čast stvarati svakim danom.

Autor: Bonnie Casamassima
Izvor: Interface.com

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije uredske
trendove i rješenja

Newsletter