U tvrtkama koje pametno posluju, svima je jasno da je radna okolina također jedan od alata poslovanja. Uredsko okruženje je odraz temeljnih vrijednosti na kojima tvrtka počiva. Upravo je raspored različitih timova i funkcija, te dizajnerskih elemenata, odraz kulture, proizvoda i vrijednosti tvrtke.

Na primjer, svjedočili smo naglom porastu broja ureda otvorenog tlocrta – djelomično zato što su otvorenost, transparentnost poslova i suradnja neke od vrijednosti kojima današnje tvrtke teže. Ponekad takvi dizajni ispadnu odlični, međutim istraživanja su pokazala da ovakav prisilan poticaj na suradnju ipak nije najbolja opcija. Sve je više radnika koji zahtijevaju mir i tišinu kako bi se mogli koncentrirati na posao.

Suradnja s jedne strane, i mir s druge su zapravo dvije suprotne krajnosti kontinuuma, a u sredini nalazimo mnogo načina obavljanja poslova od kojih je svaki prilagođen tipu zadatka. Najbolja metoda određivanja tih načina je da pronađemo svakodnevne obrasce obavljanja poslova i ključne trenutke u kojima se donose odluke vezane uz uredski dizajn.

To je naravno lakše reći nego učiniti. Jedna je stvar uočiti da određeni radnik radi sam u praznoj sobi za sastanke ili da se grupa radnika okupila oko nečijeg stola jer je soba za sastanke zauzeta. Sasvim je druga stvar osmisliti alternativni scenarij za takvu situaciju, kojim bi se poboljšala učinkovitost.

Postoji zajednički referentni okvir za konkretnije povezivanje željenog načina rada s fizičkim prostorom. Zove se Collaboration and Quiet Index i temelji se na sedam svojstava: lokaciji, vrsti smještaja, izloženosti, tehnologiji, vremenskom okviru, perspektivi i veličini.

Da biste bolje shvatili kako to funkcionira, odradite sljedeći eksperiment s vašim timom. Odaberite jednu poslovnu aktivnost koja vam je dobro poznata, poput sastanka na dnevnoj ili tjednoj bazi. Unutar spomenutog kontinuuma pokušajte odrediti vaše ideale za tu određenu situaciju (najvjerojatnije će biti negdje između dvije krajnosti). Na primjer, za svojstvo lokacije mogli biste upitati članove tima: „Je li najbolje da održimo sastanak na zakazanom mjestu – u središnjoj sobi za sastanke ili na nekom drugom, prirodnijem mjestu za okupljanje? Ili je možda najbolje da se okupimo u blizni vašeg radnog mjesta i daleko od mjesta gdje ćete vjerojatno sresti druge ljude?“

Kad završite, zajednički razmotrite vaše odgovore. To vam može pomoći da prepoznate zajedničke potrebe na višoj razini od, recimo, pukog zaključka da vam je potreban bolji prostor za sastanke.

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije uredske
trendove i rješenja

Newsletter