Slično lošem držanju, tradicionalni model ergonomije je ostao statičan. U današnje vrijeme svjedočimo zaokretu tradicionalne ergonomije k značajne proaktivnijim rješenjima koja potiču zdrav život… onim koja su fokusirana na fizičke, kognitivne i društvene potrebe zaposlenika, razumijevajući kako su ona međusobno povezana. To je kretanje prema blagostanju na radnom mjestu.

Podešavanje vaše radne stanice

Naša tijela su u stalnoj interakciji s našim radnim mjestom. Fizička ergonomija se treba fokusirati na kretanje, orijentaciju i bili uklopljena u cijelo naše radno okruženje. Koristite sljedeće savjete u podešavanju vaše radne stanice kako bi pomogli sebi i tako podržali vaše pravilno držanje:

Opća podešavanja sjedenja

Pravilno podešavanje stolice je veliki korak prema fizičkom blagostanju. Bez obzira na to koliko je stolica napredna i moderna, ako nije prilagođena vama i vašem radnom stilu, nećete u potpunosti iskusiti sve njene koristi. 

Postoje određene uobičajene karakteristike koje se nalaze na radnim stolicama. Znati kako prilagoditi svaku karakteristiku, vašem će tijelu pomoći duže sjediti udobno. Vaša stolica vjerojatno sadrži jednu ili više od sljedeće navedenih karakteristika:

Pozicija naslona stolice

Podešavanje nagiba naslovna stolice omogućava ljudima različitih tjelesnih građa prilagođavanje sile potrebne za udobno naslanjanje u stolici. Sila nagiba u naslonu stolice podešava se kako bi se mogli nasloniti u stolici bez prebrzog pada unatrag ili prejakog otpora stolice i guranja prema naprijed. Stolica se treba kretati odnosno naginjati ugodnom brzinom s veoma malo pritiska od strane korisnika. Kada se naslonite u svoju stolicu, zadnji dio stolice trebao bi vas komotno podržavati u opuštenoj poziciji sjedenja. 

Lumbalna podrška

Mnoge stolice nude podesivu lumbalnu podršku ili podesivu visinu naslona stolice. Visina lumbalnog dijela naslona za leđa pravilno se prilagođava u trenutku kada se lumbalna podrška uklopi u donjem dijelu vaših leđa i ispuni vaše osobne preferencije.  

Nagib naslona stolice 

Ova funkcija na stolici omogućava izbor stupnja do kojeg se podešava nagib naslona stolice. Stolice s podesivim zaustavljanjem vam omogućavaju da odaberete nagib stolice na nekoliko različitih razina. Stolica s uspravnim zaključavanjem naslona omogućava odabir potpunog nagiba ili uspravnog položaja. Potpuni nagib ili spuštanje leđnog dijela stolice s vremena na vrijeme eliminira stres u području kralježnice i zdjelice. Nagib za sjedenje, u smislu pozicije vaših leđa, treba postaviti tako da zadovoljava vaše osobne potrebe za udobnošću.  

Dubina naslona za ruke

Dubinu naslona za ruke treba prilagoditi tako da možete povući svoju stolicu bliže stolu, a da vam pritom ne smetaju ruke tijekom ove aktivnosti. Umjesto da spuštate naslon za ruke kako bi se približili stolu, pritisnite rukonaslone tako da i dalje dobivate podršku za vaše ruke. 

Širina naslona za ruke

Širinu rukonaslona treba prilagoditi svom tijelu tako da ruke padaju prirodno pored tijela. 

Kut naslona za ruke

Kut naslona za ruke stolice treba podesiti tako da prati kut vaše podlaktice. Ovo osigurava maksimalan kontakt između podlaktica i naslona za ruke što je posebno korisno pri upotrebi tipkovnice. 

Visina naslona za ruke

Podešavanje naslona za ruke smanjuje naprezanje u ramenima i pritisak na kralježnicu. Visinu rukonaslona potrebno je prilagoditi tako da tijekom sjedenja vaše podlaktice imaju podršku od strane naslona za ruke bez potrebe spuštanja ramena i krivog sjedenja. Vaše ruke trebaju biti paralelne s podom i u ravnini s radnim stolom i tipkovnicom.

Dubina sjedišta 

Prilagodljiva dubina sjedišta odgovara različitim dužinama nogu. Pravilno podešavanje dubine sjedišta može smanjiti pritisak u koljenima i pružiti bolju podršku donjem dijelu vaših leđa. Ako je dubina sjedišta velika, neće vam omogućiti odgovarajući kontakt tijela s naslonom stolice. U slučaju kada je prekratka, noge će previše prelaziti preko ruba stolice, čime će se stvoriti pritisak na zadnji dio bedara. Dubina sjedišta se pravilno podešava kada s donjim dijelom leđa sjedite pritisnuti uz naslona i s razmakom od 5-7 cm između ruba sjedišta i poleđine koljena, dok stopala odmaraju ravno na podu. 

Kut ruba sjedišta

Određene stolice imaju opciju koja omogućava podešavanje kuta prednjeg dijela odnosno ruba sjedišta. Druge vrste stolica mogu imati prednji dio sjedišta koji se automatski savija pri kretanju u stolici, tako da nema potrebe za dodatnim prilagođavanjima da bi pravilno sjedili. Obje opcije oslobađaju pritisak sa zadnjeg dijela vaših nogu.  

Visina sjedišta

Pravilno prilagođena visina sjedišta povećava udobnost tijekom sjedenja i osigurava pravilan položaj na radnom mjestu i s alatima za rad. Visina sjedišta je pravilno podešena u trenutku kada su vam stopala ravno naslonjena na pod ili kada su pravilno naslonjena na stalak za odmaranje nogu, dok su vam bedra paralelna s podom, a podlaktice paralelne s radnim stolom. 

Monitor

Monitor vašeg računala trebao bi se nalaziti malo ispod razine očiju, također bez odsjaja u ekranu. Opći savjet je da se ekran monitora namješta na daljinu 45-71 cm od očiju. Postolje monitora s ravnim ekranom koji je moguće nagnuti ili okretati, omogućava da svoj monitor postavite na najbolju lokaciju te podesite odsjaj i poziciju u odnosu na svijetlo, kao i da prilagodite dijeljenje monitora u trenucima kada radite s još nekim. Ako je ekran laptopa vaš primarni ekran, dodatna tipkovnica i miš omogućavaju da se pozicionirate tako da su vam oči na pravilnoj udaljenosti od ekrana. Stalak za laptop podiže laptop s radne površine tako da ekran smješta na višu poziciju i time smanjuje naprezanje vrata koje se javlja pri kontinuiranom pogledu prema dolje. 

Radna površina

Najudobnija visina za vaš radni prostor je približna razini vašeg lakta. Visina radnih površina koje nisu promjenjive su standardizirane za fizionomiju većine ljudi. Ako je vaše radno mjesto fiksno, razmislite o dodavanju podesivog ležišta za tipkovnicu ili uz to i podesivog stalka monitora za povećavanje udobnosti pri radu.  

Neke radne površine imaju mogućnost postupnog podešavanja visine sjedenja. To vam omogućava da precizno podesite svoju radnu stanicu. Korekcija se obično radi jednom, kada se prvi put uselite u prostor, ali može biti promijenjena kako bi se prilagodila potrebama vas i vaše radne stanice. 

Podesivi radni prostori imaju raspon podešavanja od sjedeće do stajaće visine. To vam omogućava smanjenje umora i naprezanja. Kada svoju radnu površinu podesite na visinu stajaćeg položaja, opća smjernica je da se radna stanica namješta na razinu vašeg lakta. 

Osvjetljenje

Svaki ured treba imati isplaniran sustav osvjetljenja i mogućnost integracije i prirodnog svijetla. Pojedinačan sustav osvjetljenja po odjelima treba prilagoditi prema potrebama pojedinaca u radnim prostorima. Potrebe za osvjetljenjem se razlikuju u ovisnosti od ukupne količine svjetlosti, dizajna radnih stanica i starosne dobi osobe. 

Podesivo osvjetljenje je posebice korisno prilikom čitanja ili pisanja s obzirom na to da nam je najčešće potrebno jače osvjetljenje prilikom čitanja i pisanja, dok za rad na računalu trebamo manje svijetla. Podesiva rasvjeta treba biti pozicionirana tako da može osvijetliti cijeli dokument ili predmet proučavanja koji je potrebno osvijetliti. Svjetlo uvijek treba pozicionirati tako da spriječi odsjaj na ekranu vašeg monitora. 

Isključivanje podesivog osvjetljenja na kraju dana štedi energiju. Senzori za kretanje u prostoru pridodani podesivom sustavu osvjetljenja također puno znače u uštedi energije kada je prostor prazan. Mnogi od nas koji rade na računalima, gase svijetla u poslovnom prostoru kako bi izbjegli glavobolju i očni napor. Razine osvjetljenja za rad na računalu ne trebaju biti svijetla kao za čitanje i pisanje. Za osobnu udobnosti, koristite slabiju i ambijentalnu rasvjetu za rad na računalu i osigurajte usmjereno osvjetljenje za rad s papirologijom i drugim predmetima. Fleksibilna podesiva rasvjeta može dodati svjetlo baš tamo gdje vam je najpotrebnije.

Tipkovnica

Podesiva podrška za tipkovnicu pomaže pri pravilnom držanju ramena, ruku i zglobova. Dizajn i karakteristike pomičnih dijelova radne stanice su važni faktori kada je u pitanju izbor tipkovnice. Osoba širokih ramena možda preferira širi tip i prilagođavanje tipkovnice i miša, dok je osobama manje tjelesne građe možda važnije imati površinu miša bližu sebi, kako bi se smanjila potreba većeg dosega. 

Vaša tipkovnica treba biti namještena tako da su vam laktovi blizu strana vašeg tijela, a podlaktice opuštene i skoro paralelne s površinom poda te zglobovi u ravnini. Idealni bi bilo da imate prostor gdje možete odmoriti osnovu vaših dlanova i time smanjiti naprezanje zglobova. To može biti integrirano u samu tipkovnicu ili si možete nabaviti podlogu za tipkovnicu s jastučićima za odmaranje zglobova.  

Vrste dužih tipkovnica ili platforma za tipkovnice s integriranim površinama miša, pozicioniraju sredstva bliže vama kako se ne bi morali često naginjati naprijed i natrag između tipkanja i upotrebe miša. Ako koristite laptop tijekom dužeg perioda rada, savjetujemo korištenje eksterne tipkovnice i miša. To će vam omogućiti postavljanje ekrana dovoljno daleko od očiju i držanje ruku bliže tijelu tijekom tipkanja – što je udobnije za vaše dugotrajno ispravno držanje. 

Oslonac za noge

Ako vam nije udobno kada stopala imate direktno na podu i osjećate da vam noge ne odmaraju, koristite oslonac za noge. Upotreba oslonca za noge potiče pravilno držanje, smanjuje umor mišića i nakupljanje stresa. 

U nastavku pogledajte snimku Steelcase-ovog webinara o ergonomiji i wellnessu.